НОВИНИ

В Страсбург представят новата стратегия на ЕС за Западните Балкани

Днес върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини ще представи пред Европейския парламент в Страсбург новата стратегия на ЕС "Западните Балкани". Регионът е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и ще доминира външната политика на Съюза през 2018 г. Какво пише в стратегията и очаква ли се Европейският парламент също да подкрепи българските приоритети свързани със Западните Балкани на пряката ни скайп линия е Десислава Апостолова,кореспондент на БНТ в Брюксел.

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 06.02.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

В момента в Брюксел има съживяване на идеята за разширяването на Западните Балкани. Това, което Федерика Могерини ще представи, е вид пътна карта, която отразява във времето кои държави кога могат да се присъединят към ЕС като най-конкретната дата, която се споменава, е за Черна гора и Сърбия, които условно могат да се присъединят 2025 г. За останалите 4 страни от Западните Балкани няма конкретни времеви рамки като те още не са започнали разговори за присъединяване. Брюксел се опитва да откъсне тези държави от влиянието на големи световни сили като Турция,Русия или Китай например.Подкрепата за тези държави представляват не само експертна помощ, а конкретни нвестиционни планове и в този смисъл в проекта се споменава цифрата от 1,7 млрд. евро инвестиции само през 2018 г. в държавите от Западните Балкани , с което се надскачат много повече инвестициите, които европейските държави са направили в последните 10 години.

Жан-Клод Юнкер ще посети всичките шест страни, като обиколката му ще приключи у нас, а на пленарното си заседание в Страсбург евродепутатите ще обсъдят ситуацията с човешките права в Турция. Европарламентът изрази опасенията си за твърде строгите правила, които Анкара въведе след неуспешния опит за преврат през 2016-та година. Ще се коментира и турската военна операция в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решават дали да отменят заповедта за арест на Джулиан Асандж
Решават дали да отменят заповедта за арест на Джулиан Асандж
Марк Зукърбърг призна на 14-ата годишнина на Фейсбук, че е правил много грешки
Марк Зукърбърг призна на 14-ата годишнина на Фейсбук, че е правил много грешки