В Сухиндол лозарството и винарството са основен поминък за хората. В момента в района се отглеждат над 2 500 лозови масиви. Прочутото вино на местните производители се изнася в 13 държави на три континента. Днес за 155-ти път жителите на града отбелязаха Трифон Зарезан с вековни ритуали и обичаи.

Днес славата на прочутия сорт грозде - сухиднолска гъмза, се разнася на три континента.

Пламен Чернев - кмет на община Сухиндол: От хубаво грозде се прави хубаво вино, за да произведеш хубаво грозде, трябва първо добре да подрежеш лозите.

А празникът се чества в градското читалище „Трезвеност" - наздравиците и дегустациите започват веднага след зарязването.

Стефан Кънев: Защото се славело с виното и затова се казва „Трезвеност". Самият район тук е полубалкански район и спомага за развитието на тези отрасли. Това е най-големият празник, който се чества за 155-ти път.

А традициите във винарския сектор тук продължават и това е основен поминък за района.