"Сиела Норма" АД трябва да осигури 3000 машини за гласуване за евроизборите, реши ЦИК. Компанията реализира експерименталното машинно гласуване и на предишните избори. Успя да проведе и реално гласуване - на изборите за президент и референдум с общо 500 машини. Изпълнителят на обществената поръчка спечели измежду трима кандидати. Сега остават въпросите - кога машините ще бъдат доставени, монтирани, кога ще бъде проверен софтуерът, ще стигне ли времето за всичко това, както и за обучението на членовете на Секционните избирателни комисии, а и на самите гласоподаватели.

Гост по темата в сутрешния блок на БНТ беше Стефан Митков - мениджър на фирмата доставчик.

С една машина ще може да се гласува от 1200 избиратели, ако има нужда, фирмата има готовност да достави допълнително хартия в изборния ден, каза Митков.

След упражнен вот машината ще издаде разписка, която трябва да бъде пусната в специална урна, предназначена за машинното гласуване.

Хартиените отрязъци няма да бъдат броени, освен ако няма оспорване на резултата. Самото консолидиране на гласовете ще се извършва от машината, допълни Митков.

Михаил Константинов: Един глас при машинния вот ще струва 50 лв.

Михаил Константинов: Един глас при машинния вот ще струва 50 лв.

ЦИК реши: "Сиела Норма" АД трябва да осигури 3000 машини за евроизборите. Компанията реализираше експерименталното машинно гласуване и на предишните и...

"Сиела Норма" АД ще осигури 3000 машини за гласуване на евроизборите

"Сиела Норма" АД ще осигури 3000 машини за гласуване на евроизборите

ЦИК реши: "Сиела Норма" АД трябва да осигури 3000 машини за евроизборите. Компанията реализираше експерименталното машинно гласуване и на предишните...