НОВИНИ

В църквата "Св. Седмочисленици" посрещнаха мощите на Св. Пантелеймон

Православната църква почита днес светите Седмочисленици. В деня на успението на Св. Климент Охридски се почитат и Наум, Ангеларий, Горазд, Сава и светите братя Кирил и Методий. На този ден честваме и паметта на св. Пантелеймон. За първи път в България вчера пристигнаха мощите на Св. Пантелеймон, патриарх Неофит посрещна безценната реликва. Какво каза патриарх Неофит и хората, които бяха в църквата "Св. Седмочисленици", вижте във видеото:

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:13, 27.07.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Преди малко приключи светата литургия отслужена от българския патриарх Неофит в памет на светците.

От сутринта патриарх Неофит, духовници, стотици миряни посрещнаха мощите на Великомъченик Пантелеймон. Мощите пристигнаха вчера от едноименния манастир в Света гора. Те бяха донесени от монаси от манастира, начело с игумена архимандрит Евлогий.

В момента има голяма опашка от стотици хора, които чакат да влязат в храма и да се поклонят пред самите мощи.

Частици от мощите на светеца се съхраняват в много църкви и манастири в целия свят, но най-голямата част - именно главата, която пристигна тук, се съхранява в Света гора.

Светинята е напускала Гърция едва 4 пъти и сега е петият път. Тя пристигна у нас за паметния ден на светеца след молбата на патриарх Неофит и благословията на Вселенския патриарх Вартоломей.

Св. Пантелеймон е загинал мъченически през 305 г., бил е лечител и чудотворец. След смъртта му след съприкосновенията с мощите са ставали изцеления от физически и духовни страдания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойна техника на армиите на България и САЩ показват в София
Бойна техника на армиите на България и САЩ показват в София
79-годишна жена беше осъдена, че карала с 238 km/h
79-годишна жена беше осъдена, че карала с 238 km/h