В Международния ден на здравето медицински сестри в Сливен отново излязоха на протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Специалистите по здравни грижи искат еднакви стартови възнаграждение в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд и допълнително възнаграждение за работата в спешно и интензивно отделение. Медицинските сестри искат още да отпадне и търговския статут на болниците.

Надежда Маргинова - медицинска сестра: Не ни стига доходът. Аз лично получавам чисто 600 лева с допълнителния труд, който полагам. Не ни стигат за едно нормално съществуване, например като едни представители на една средна класа.
Доктор Михаил Жечков - хирург: Никой от върха на пирамидата не го интересува здравеопазване и сестрите.Значи няма ли сестри, няма болници. Няма ли лекари, няма болници. Ние сме свързани с тях като с пъпната връв. И като ни няма - едните и другите, значи поставят ключа на болницата .

Това е третия мирен протест на здравните специалисти.Категорични са ,че ако исканията им не бъдат удоволетворени ще преминат към ефективни стачни действия.

В обръщението си по повод празника министърът на здравеопазването Кирил Ананиев нарече гнева и исканията на медиците справедливи и увери, че приема решаването на проблемите им като една от най-важните си задачи.

Българските лекари получиха поздрав и от президента. Румен Радев изтъкна значението на лекарските умения и усилия за възхода и развитието на страната ни.

Медици излизат на протест в Световния ден на здравето

Медици излизат на протест в Световния ден на здравето

Медицинските сестри от Сливен излизат на трети протест в Световния ден на здравето 7 парил. Информацията беше разпространена в социалните мрежи, съобщ...