НОВИНИ

В световния ден за борба с диабета: Какво отключва болестта?

Броят на недиагностицираните с болестта на диабет е много голям, заради което е важна редовната профилактика и здравословният начин на живот. Това обясни в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. Ивона Даскалова - началник на клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА. Тя подчерта, че диабетът се отключва при неправилно хранене, заседнал начин на живот и стрес.

bnt avatar logo
от БНТ
07:27, 14.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Семейството трябва да взима участие, когато има болен от диабет - да се регулира диетата, да се подтиква към спортуване.

425 млн. души за заболелите от захарен диабет, като се очаква броят им да нарасне остро. В България статистиката за болните от диабет не е много точна, но е между 5 и 8% от населението. Има висок процент хора, които не знаят, че страдат от диабет, обясни проф. Ивона Даскалова.

проф. Ивона Даскалова: Никак не е малка бройката на недиагностицираните.

Тя подчерта на важността да се провежда редовна профилактика. Отключването на диабета е свързано с начина на живот и различни фактори като стрес, наднормено тегло, неправилно хранене, обездвижване. Едни от ранните симптоми на диабет са повишаването на апетита, често ходене до тоалетната, сърбежи, наддаване на тегло.

;
проф. Ивона Даскалова: Може да има и преддиабетно състояние, на което може да бъде повлияно. Затова е важна профилактиката. Най-важната е промяната на начина на живот, когато се попадне в такова състояние.

Храните, богати на въглехидрати и захари, консумацията на висококалорични хари трябва да се избягват, изтъкна проф. Даскалова. Нередовното хранене също влияе на наднорменото тегло и отключването на диабета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американският щат Калифорния остава в плен на опустошителните горски пожари
Американският щат Калифорния остава в плен на опустошителните горски пожари
Кой е единственият българин, прекосил Тихоокеанския хребетен път?
Кой е единственият българин, прекосил Тихоокеанския хребетен път?