Въпреки разпоредбите да бъдат унищожени всички животни, свинекомплексът в русенското село Голямо Враново все още задържа 17 000 прасета. До момента са взети 1500 проби и според ръководството те не показват наличие на зараза.

Вижте повече от прякото включване от Голямо Враново на Роман Сушков

Според д-р Миленка Димитрова, главен изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново тези 17 000 животни се задържат, защото от свинекомплекса са установили, че при тях няма африканска чума. "Искаме да се ревизира диагнозата", каза Димитрова.

"Ние сме взели досега 1500 проби и всички те са отрицателни. Не сме наблюдавали никакъв клиничен признак на развитие на заболяването. Нямаме никаква смъртност, това ни кара да смятаме, че при нас такова заболяване няма. Няма умрели прасета от африканска чума", каза още тя.

За това, че няма движение на болестта потвърди и изпълнителният директор на свинекомплекса Вихрен Димитров. Той отправи апел към премиера Бойко Борисов да застане зад тях, за да спаси 200 работни места и един действащ свинекомплекс.

Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново: Европейската директива дава шанс нашият свинекомплекс да оцелее. Въпросът е нашите власти твърдо да застанат зад нашите производители, зад нас, и да ни подкрепят. В тоя случай, след като изчерпахме всичките си възможности, искам лично да отправя апел към министър-председателя господин Бойко Борисов да застане на наша страна, защото истината е с нас.

И в Голямо Враново се надяват да бъдат посетени от европейски експерти за ревизиране на решението да се умъртвят останалите 17 000 животни. В същото време в складовете на комплекса са натрупани тонове готова качествена продукция, която също трябва да бъде унищожена.

Вижте повече във видеото