НОВИНИ

В Тайланд завърши референдумът за проекта на нова конституция

Всенародното допитване относно проекта за нова конституция в Тайланд завърши, съобщи избирателната комисия. По данни на националната полиция не са регистрирани сериозни нарушения в дена на вота. Правителството забрани продажбата на алкохол и играта на Покемон на територията на изборните секции.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:21, 07.08.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света
тайланд завърши референдумът проекта нова конституция

Засега не е съобщава каква е била избирателната активност, но според местни медии, в някои провинции са гласували между 40 и 60% от имащите право на глас.

Ниска избирателна активност ще е от полза за военните, и обратно – масово гласуване в гъсто населените северни райони, откъдето е родом отстранената министър-председателка Инглук Шинаватра, може да отхвърлят проекто конституцията. Шинаватра призова сънародниците си да излязат да гласуват.

Поданиците на кралството трябваше да отговорят на въпроси за бъдещата промяна в социално-политическото устройство на страната.

Главният въпрос е дали поддържат проекта за нов основен закон.

На територията на кралството са били отворени 95 000 изборни секции.

Референдумът беше първата възможност за тайландците да направят волеизявление откакто военната хунта отстрани избраното правителство и взе властта през 2014 година.

Военните не разрешиха провеждането на дебати преди гласуването, а техни опоненти предупреждават, че предлаганата за одобрение нова конституция ще укрепи властта на генералите и ще задълбочи различията в страната.

Военните изтъкват, че новата конституция ще изкорени ендемичната политическа корупция и ще донесе стабилност след десетилетия на несигурност.

Несъгласни с военните заявяват, че всъщност става дума за неутрализиране на цивилните политици и съюзниците им сред кралския елит.

В Тайланд военните са взимали властта 12 пъти след края на абсолютната монархия през 1932 година, а ако бъде одобрена, това ще бъде 20-тата конституция на страната.

Ръководителят на хунтата генерал Прают Чан Оча обеща избори идното лято, независимо дали проекто конституцията бъде одобрена. Но предишното му обещание за избори не се реализира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай проведе първото учение в областта на ядрената безопасност
Китай проведе първото учение в областта на ядрената безопасност
Въоръжен мъж се е барикадирал в кафене в Саарбрюкен
Въоръжен мъж се е барикадирал в кафене в Саарбрюкен