НОВИНИ

В Тел Авив откриха паметник за приноса на България за спасяването на евреите

България ще отвори генерално почетно консулство в Ерусалим. Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Ерусалим. Двамата премиери разговаряха за съвместната борба с тероризма и сътрудничество в областта на земеделието и откриха Паметник-символ на приноса на България за спасяването на българските евреи през Втората световна война. В Тел Авив са нашите специални пратеници Александър Марков и Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
20:14, 05.09.2018
Чете се за: 01:18 мин.
По света

На съвместната среща между Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху - втора в рамките на тази година - израелският премиер приветства решението на България да разкрие генерално консулство в Ерусалим и изрази надежда, че това е първа стъпка към разкриването на пълноправно Посолство.

На практика днес официално беше потвърдено решението на МС от юни да повиши класа на консула ни в Ерусалим от почетен в генерален.

Двамата премиери заявиха също, че България и Израел развиват специални отношения и в сферата на сигурността, особено след атентата на летище Сарафово през 2012 г., а Борисов подчерта колко важен е Израел за "разплитането на сложния възел в Близкия Изток".

;

Среща като между двама приятели - така определиха Борисов и Нетаняху втората визита на премиера в Израел тази година. На която стана ясно, че България отваря генерално почетно консулство в Ерусалим, за да улесни гражданите и от двете страни.

Бойко Борисов, министър-председател: 5 самолета с туристи дневно има за България - израелски. И не на последно място, генерално почетно консулство за цял Израел в Ерусалим. Така че да улесняваме българските и израелските граждани.
Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Оценявам решението ти за откриване на почетно консулство на България в Ерусалим и се надявам това да е първата крачка към откриване на българско посолство в Ерусалим.
;

Ролята на генералното ни почетно консулство ще бъде повече представителна, а всички административни функции си остават в Българското посолство в Тел Авив. Двамата премиери разговаряха и по темите контратероризъм, престъпност и земеделие.

Бойко Борисов, министър-председател: Биби е много информиран човек, а това е важно за нас, защото дали ще продължи миграционната вълна, на какви етапи, ще намалее ли, ще се увеличи ли, веднъж, втори път - инвестиционният климат, санкциите, взетите решения, той е един изключително добър посредник между Щатите, Русия.

Нетаняху отново благодари на България за спасяването на българските евреи.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Българите имат специално място в нашето сърце. Ние помним великото дело на българите по спасяването на българските евреи. Тогава вие спасихте не само евреите, но и честта на човечеството.

По-късно в Тел Авив двамата премиери откриха Паметник-близнак за делото по спасяване на българските евреи.

След срещата в Ерусалим премиерът Борисов се срещна с роднини на загинали израелски граждани в атентата на летище Сарафово през 2012-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Знаково посещение на президента на Индия у нас
Знаково посещение на президента на Индия у нас
Държавата губи милиарди от измами с ДДС
Държавата губи милиарди от измами с ДДС