Пореден протест на жители на плевенското село Телиш срещу преминаването на тежкотоварни камиони с инертни материали от близката кариера през центъра на населеното място. Хората твърдят, че на ден през селото минават около 100 камиона в посока към главния път за София и Плевен и са решени да ги спират с жива верига в следващите дни.

Телиш, Червен Бряг

Проблемът е от няколко години, а от 2016 г. с решение на Общинския съвет в Червен бряг са въведени ограничения в скоростта - 40 км и 20 тона товароподемност за преминаващите през Телиш камиони. Според хората тези знаци обаче не се спазват.

Марин Шкодров, координатор на протеста: Вследствие на това нарушение на Закона за движение по пътищата се разби пътят. Което е по-страшното, напукаха се къщите на хората. Значи товарът, който карат, е над 55 тона.
Николай Недков, секретар на Община Червен бряг: Би могло да се намери обходен маршрут, но то е свързано с определени инвестиции и с намесата отново на компетентните органи.

Според Общината проблемът ще бъде частично решен след ремонт на пътя Телиш-Девенци с европари това лято. Но хората се надяват камионите изцяло да бъдат отклонени от селото.

Ели Иванова, жител на село Телиш: Да си направят някакъв път там, но оттука не трябва да минават. При това те минават и нощем.

Кметът на селото Нели Дакова подкрепя протестите.

Нели Дакова, кмет на село Телиш: Ясно е, че ние камионите няма как да спрем, хората си плащат данъците, но бих желала поне да се възстановят нарушените пътни участъци, защото те са доста.

От областната дирекция на МВР в Плевен съобщиха, че са внесли в Община Червен бряг становище по поставените ограничения за тонажа и работят съвместно с „Автомобилна администрация" за осигуряване на пътната безопасност в участъка.