НОВИНИ

Започна литийно шествие с чудотворната икона на Богородица в Троянския манастир

Започна литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. Тя бе изнесена от манастирския храм и пренесена до мястото, където е извършила първото чудо. В Троянския манастир се проведе Светата литургия за празника Успение Богородично, храмов празник на светата обител. Службата бе оглавена от Пловдивския митрополит Николай в съслужение с други духовници, а Негово Светейшество патриарх Неофит присъства молитвено.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:08, 15.08.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Той бе посрещнат в манастирския храм от игумена на светата обител Велички епископ Сионий. На влизане в храма благослови и поздрави всички християни с днешния ден.

Патриарх Неофит: Тези, които обичат манастирския живот, нека да престъпят свещените двери на светата обител и да потърсят небесното благословение на Божията майка. Всички миряни е добре да заделят от скромните си средства за възстановяване на тази света обител. Честит празник.

Патриарх Неофит продължава традицията на своя предшественик патриарх Максим всяка година да присъства на тържествата за отбелязване на храмовия празник на Троянската света обител - Успение Богородично /Голяма Богородица/.

След като миналата година бяха отпуснати 500 000 лева за ремонт Антимовото крило, премиерът дойде в Троянският манастир и каза, че ще продължи държавата да инвестира в храмове, защото са важни за сплотяването на хората.

Бойко Борисов, министър-председател: Този празник, майка го почиташе повече от Великден, защото, някак си, го свързваме с Божата майка, с майките, с най-доброто. Манастирът пак е Троян, този един милион за Антимовото крило пак е Троян, а не Банкя. Така че с уважение към всички се отнасяме на него ден. С още повече усърдие ще продължим да изграждаме и да помагаме на светата църква.

Днес в село Орешак започва и традиционният Панаир на занаятите, който ще продължи до 19 август. Заради него и храмовия празник главната улица в селото, водеща до Троянския манастир, е затворена. Осигурен е обходен маршрут в посока Черни Осъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМА отбелязва Деня на спасението
ВМА отбелязва Деня на спасението
След трагедията в Генуа: 15 души все още се издирват
След трагедията в Генуа: 15 души все още се издирват