Българите с бъбречни трансплантации в Турция са повече от трансплантираните у нас. След операциите, състоянието им следят български лекари. В много от случаите хората се връщат с проблеми и непълна медицинска документация.

Диагнозата бъбречна недостатъчност преобръща живота на Нина преди 9 години. Повече от една година младата жена е на хемодиализа по три пъти седмично.

Нина Русинова: Бързан си за машината. Не може да ходиш на работа, не можеш да ходиш на почивка Не можеш да ходиш никъде.

Единственият шанс Нина да живее нормално е трансплантация. През 2011-та година бъбрек й дарява майка й.

Нина Русинова: Всяка майка би решила. Това е най-човешкото.

След операцията Нина се връща към предишния си живот и се надява след време да не се налага отново да търси донор. За бъбречна трансплантация в момента чакат около 1050 души.

Проф. Емил Паскалев - началник на Клиника "Нефрология и трансплантология", УМБАЛ 'Александровска": Правят се в България недостатъчно оперативни интервенции. Те трябва да бъдат като в еврппейския стандарт едно 25 трансплантации на 1 милион население за една година.

В Турция живото донорство е добре развито и много българи предпочитат да се оперират там. В последните години обаче хората избирали по-евтини клиники. Някой пациенти се връщали без медицински документи след операцията.

Проф. Емил Паскалев - началник Клиника "Нефрология и трансплантология" , УМБАЛ 'Александровска": Нямаме данни за това какъв е донорът, каква съвместимост имат, как е протекла оперативната интервенция.

От началото на годината в "Алескандровска" болница са направени осем бъбречни трансплантации от жив донор.