Днес в Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори. Социологическите проучвания сочат за фаворит партията на президента Володимир Зеленски.

Политическата формация "Слуга на народа", кръстена на комедийния сериал с участието на президента Володимир Зеленски, може да получи над 40 процента от гласовете на избирателите. Това сочат социологическите проучвания за парламентарните избори в Украйна. Според прогнозите, още четири партии ще преминат 5-процентната бариера, макар и с по-скромни резултати. Сондажите сочат, че сред тях с най-голяма подкрепа ще бъде "Опозиционна платформа", която се обявява за сближаване с Русия.

Бившият грузински президент и бивш губернатор на украинската Одеска област Михаил Саакашвили реши да оттегли партията си "Движение на новите сили" от участие в изборите за Върховна рада и призова привържениците си да подкрепят партията на Зеленски.

Бившият комик без политически опит спечели президентските избори през април с обещанието да се справи с корупцията и да повиши жизнения стандарт на украинците.

Малко след встъпването си в длъжност, 41-годишният Зеленски разпусна парламента и свика предсрочни парламентарни избори. Редовният вот трябваше да се проведе през октомври.