Руски медии показаха видеозапис със задържаните украински моряци при сблъсъка и стрелбата в Керченския проток. Според руския представител в ООН Дмитрий Полянски на борда на корабите имало и двама служители на украинските спецслужби. Военното положение в Украйна вече е в сила в десет гранични с Русия и Молдова области. Москва и Киев продължават да си разменят взаимни обвинения за ескалирането на напрежението.

В Украйна започва да действа военното положение в 10 области - по границата с Русия, Молдова, Приднестровието, а също и по крайбрежието на Черно и Азовско море. Мярката е за 30 дни, а не за 60, както предлагаше украинският Съвет за сигурност и извънредни ситуации.

Според одобрения декрет в тези райони ще има мобилизиране на резерва, организиране на ПВО за важни държавни обекти. Ще бъдат въведени и разширени мерки за киберсигурност, както и за гарантиране на обществения ред.

Според украинското законодателство при военно положение предвижда се ограничава правото на свободно движение и мирни събрания, може да бъде наложен полицейски час, както и ограничения за медиите.

© снимки: БТА
Путин е разговарял по телефона с Меркел за инцидента в Керченския проток

Путин е разговарял по телефона с Меркел за инцидента в Керченския проток

Руският президент Владимир Путин е разговарял по телефона с германския канцлер Ангела Меркел във връзка с инцидента в Керченския проток, съобщава прес...

Руският президент е обсъдил в телефонен разговор с германския канцлер напрежението с Украйна. От Кремъл съобщиха, че Путин е изразил надежда, че Берлин ще окаже въздействие върху Киев да се въздържа от необмислени стъпки.

Американският президент също коментира кризата между Украйна и Русия.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не ни харесва какво се случва и от двете страни. Надяваме се нещата да се уредят.

Парламентът на Украйна призова международната общност за съдействие при освобождаването на задържаните в Керченския проток украински моряци. Те трябва да се явят днес пред съда.

По данни на украинските власти екипажите на трите кораба са разделени. Трима от военнослужещите, един офицер и двама войници, които са били ранени, са в болница в Керч. Задържаните кораби са в база, където са дислоцирани и катерите на Руската федерална служба за сигурност.

Украинският парламент одобри въвеждането на военно положение

Украинският парламент одобри въвеждането на военно положение

На извънредна сесия украинският парламент одобри указ на президента Порошенко за въвеждане на военно положение в отделни области на страната за 30 дни...