Инспекторите на Агенцията по безопасност на храните започват проверки в Южна България дали стопаните сами са умъртвили прасетата в личните си стопанства. Тези, които вече са го направили, ще могат да получат помощ в размер на 300 лв. през септември. В Ямболска област 96% от домашните прасета са доброволно умъртвени.

Болярово

По първоначални данни в Ямболска област са се отглеждали над 4 хиляди прасета. Изцяло са ликвидирани животните в личните стопанства в община Болярово.

Димитър Иванов, областен управител на Ямбол: Там, където има индивидуални случаи и хората очакват нашето съдействие и намеса провеждаме с тях индивидуални разговори и съдействаме процеса по доброволното клане на животните… В повечето места животните в заден двор са на нула.

Шест екипа от Агенцията по безопасност на храните проверяват личните стопанства в останалите четири общини в областта.

Д-р Николай Георгиев, директор на ОДБХ - Ямбол: С кметовете и кметските наместници от къща на къща проверяваме и съставяме протоколи, съставяме протоколи, там където има евентуално останало животно, издаваме предписания.

На стопаните, които все още не са се съобразили с мерките за борба с африканската чума по свинете се издава предписание със срок от 48 часа.

Всички проверки трябва да приключат до края на седмицата, а от 26 август се очаква да започне разпределението на финансовата помощ за дезинфекция на личните стопанства.

Започват проверките за домашни прасета в Южна България

Започват проверките за домашни прасета в Южна България

Инспекторите на Агенцията по безопасност на храните тръгват на проверки в Южна България.