НОВИНИ

​В Япония измериха рекордно високи температури (СНИМКИ)

Японските медии съобщиха, че в град северно от Токио са били измерени най-високите температури, откакто в Япония се води статистика, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
10:24, 23.07.2018 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
По света
япония измериха рекордно високи температури снимки

Тази сутрин температурите в Кумагая, намираща се на 65 километра северозападно от столицата, достигнаха 41,1 градуса по Целзий. За температурите в град Кумагая има писмени данни от 1896 г. насам, отбелязва Ройтерс. Япония и Южна Корея са обхванати от продължителна гореща вълна.

Според японската агенция Киодо в страната са регистрирани повече от 40 смъртни случая, предизвикани от жегата. В Южна Корея жертвите са най-малко двайсет, отбелязва АП. Прогнозите са, че горещините ще се задържат. Очаква се днес в Централна Япония температурите да стигнат до 39 градуса.

;

В района на Токио бяха отбелязани температури над 40 градуса, а в центъра на японската столица - 39 градуса в ранния следобед. Миналата седмица в древната столица Киото беше отбелязан рекорд от седем поредни дни с температури над 38 градуса, достигайки 39,8 градуса на 19 юли, отбелязва Ройтерс.

Вчера градът беше принуден да отмени един от най-големите си празници, привличащи туристите - шествието Гион мацури. Южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че най-високата сутрешна температура на сянка в страна е измерена в град Каннън - 31 градуса в 6.45 ч. сутринта. А сутринта в Сеул бе 29 градуса.

;

Горещото време вкара в болници стотици хора в Япония. Властите предупредиха хората да стоят на закрито и да използват климатици. Сред жертвите на жегите е и японски ученик, починал по време на посещение в парк на 20 минути път от училището, отбелязва Ройтерс. Очаква се горещините да отслабнат леко тази седмица, но температурите ще достигат 33 градуса. Токио ще бъде домакин на Летните олимпийски игри през 2020 г. и властите се опасяват за сигурността на състезателите и зрителите ако и тогава се повтори горещата вълна.

"Лицата, живеещи в райони с температури над 35 градуса трябва да вземат предпазни мерки", за да избегнат слънчеви и топлинни удари, предаде Франс прес, цитирайки Минако Сакураи от японската метеорологична агенция. "Дори при по-ниски температури топлината е опасна за малките деца и възрастните хора", предупреди тя. Агенцията за борба с бедствията призова хората да използват климатици, да пият вода и да правят редовни почивки по време на работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стопаните в Берковица трябва да регистрират животните си заради африканска чума
Стопаните в Берковица трябва да регистрират животните си заради африканска чума
МВР стартира акция за засилени проверки на товарни автомобили и автобуси
МВР стартира акция за засилени проверки на товарни автомобили и автобуси