За десета поредна година в Япония се проведе състезание с... офисни столове.

Тази година надпреварата в Хану, на около 60 км от японската столица Токио. В юбилейното десето издание участват 55 отбора, всеки от по трима души. Идват от цяла Япония, някои от тях са пътували по 600 км, за да се включат.

Състезанието всъщност е нещо средно между Формула 1 и надпреварата на Льо Ман. Трасето е кръгово, с дължина 200 м. Целта е по него да се направят възможно най-много обиколки в рамките на два часа със стол на колелца.

Въпреки че участниците се сменят по време на надпреварата, усилието и натоварването са значителни. Няма ограничения за възраст и пол на състезателите, няма и специфични изисквания към самите столове.

Цуйоши Тахара, автор на идеята за състезанието: Идеята за състезанието дойде след като гледах надпревара за издържливост с триколки. Вложих малко въображение и приключенски дух. И така се роди състезанието за издържливост със столове.

Освен, че е трудно, обикалянето с офисните столове се оказва и много забавно. А победителите тази година защитиха титлата от миналата и получиха за награда по 90 кг ориз местно производство.