В австрийския град Залцбург тази вечер започна неформалната среща на лидерите от Европейския съюз, посветена на миграцията, сигурността и Брекзит. Австрия, която е председател на Съвета на ЕС, се надява да постигне напредък по отношение на справянето с нелегалната миграция към Европа - тема, по която страните-членки са на различни позиции. Българският премиер Бойко Борисов също участва в срещата.

Миграцията и Брекзит - това бяха двете основни теми на вечерята, с която се откри неформалната среща на върха в австрийския град Залцбург. Напрежението между държавите-членки за това как ЕС да се справи с нелегалната миграция продължава да расте. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви преди срещата, че докато някои държави искат да разрешат кризата, а други - просто да я използват, общо решение няма има. С интерес се очакват изявленията на примиерите на Италия и Унгария Джузепе Конте и Виктор Орбан, които са твърдо против приемането на мигранти.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Тази вечер ще призова лидерите да спрем с взаимните обвинения по темата миграция. Въпреки агресивните думи, нещата вървят в правилната посока. Най- вече, заради фокусирането върху контрола на външните граници и сътрудничеството с трети страни, които намалиха броя на нелегалните мигранти от близо 2 милиона през 2015 до по-малко от 100 000 тази година или по-малко отпреди миграционната криза. Вместо да извличаме политически ползи от ситуацията, да се съсредоточим върху работещите решения и да продължим с тях.
​Тереза Мей призова евролидерите да нагодят позициите си за Брекзит

​Тереза Мей призова евролидерите да нагодят позициите си за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей призова днес лидерите на ЕС да вземат пример от нея и да нагодят позициите си в преговорите за Брекзит така, че да пост...

Във вечерята тази вечер участва и британският премиер Тереза Мей. И в Брюксел, и в Лондон растат опасенията, че преговорите за Брекзит може да завършат без сделка. Затова се очаква европейските лидери да се споразумеят за свикването на извънредна среща на върха за Брекзит през ноември в Брюксел.

Себастиян Курц, министър-председател на Австрия: "Ако искаме да постигнем сделка и двете страни трябва да направим компромиси. Мисля, че Мишел Барние и всички ние от 27-те държави искаме да направим всичко възможно, за да избегнем твърд Брекзит, готови сме на компромиси, но очакваме същото и от Великобритания".

Утре темата за Брекзит отново ще бъде в дневния ред. Очаква се да бъдат обсъдени и предложенията на Европейската комисия за укрепване на сигурността по външните граници на ЕС, както и задълбочаването на сътрудничеството с държавите от Северна Африка.

Среща на европейските лидери за миграцията в Залцбург

Среща на европейските лидери за миграцията в Залцбург

Миграцията е основната тема, която лидерите от Европейския съюз ще обсъждат в Залцбург днес и утре. Неформалната среща на върха започва тази вечер в а...