Ограниченията за движение на стари дизелови автомобили в някои европейски градове се очаква да доведе до нарастване на вноса на такива у нас.

Още подробности в прякото включване на Паулина Найденова.

Според статистиката на Асоциацията на вносителите на автомобили от началото на годината не са продадени повече стари дизелови автомобили у нас, има повече продажби на електромобили и хибридни автомобили.

Цветелина Цанева, Асоциацията на вносителите на автомобили: В момента бизнесът е "замрял", хората не купуват, особено дизелови автомобили, тоест те подхождат по-внимателно към една такава покупка, най-малкото заради липсата на яснота.

Мерките, които взима българското правителство не отговарят на това, което се взема "навън", категорична е Цанева. "Защото до този момент особено лятото станахме свидетели на въвеждане на увеличение в еко таксата за автомобилите и същевременно за облагане на камионите при нова регистрация", допълни тя.

Това за нас беше една абсолютно лобистка мярка в полза на един бизнес, като се ощетяват българските граждани и друг бизнес съответно.

Промяната трябва да тръгне от данъчното облагане на най-старите автомобили, твърди Цанева.

Западна Европа ограничава дизеловите автомобили

Западна Европа ограничава дизеловите автомобили

Ще се променят ли стандартите за вредните емисии от новите автомобили? Вчера в Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат по темата, като по-к...