НОВИНИ

В здравното министерство представят промените в Закона за лекарствата

Промени в закона за лекарствата в хуманната медицина ще представят в Министерството на здравеопазването. Проектът включва мерки за наблюдение на лекарства от Позитивния списък и за ограничаване на износа им, ако се установи липса или недостиг у нас.

bnt avatar logo
от БНТ
07:14, 18.08.2017
Чете се за: 00:27 мин.
Още

Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата ще изготвя списъка на медикаментите, чийто експорт може да бъде ограничен. Търговците на едро ще са длъжни да уведомяват агенцията, ако планират да изнасят тези медикаменти.Ще се правят проверки ако има забавяне или отказ на търговец на едро да изпълни заявки на пет различни аптеки в рамките на един месец.

Това е втори опит на здравното ведомство да ограничи паралелния износ на лекарства, заради който често въпреки внесените достатъчни количества от дадени медикаменти пациентите остават без тях. Другите промени предвиждат пациенти да може да бъдат лекувани при необходимост с лекарства, които все още са в процес на клинични изпитания или предстои да бъдат лицензирани. Така при тежки и животозастрашаващи заболявания ще се даде достъп до иновативно лечение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Църквата почита Успението на Свети Иван Рилски Чудотворец
Църквата почита Успението на Свети Иван Рилски Чудотворец
Нова терористична атака в Испания
Нова терористична атака в Испания