НОВИНИ

Започна извънредна конференция на ООН за бежанците

В Женева започва еднодневна извънредна конференция на високо равнище, посветена на сирийските бежанци. Дипломатите ще потърсят на първо място начини за подпомагане на най-уязвимата част от тях. Преди форума, говорителят на върховният комисариат за бежанците изрази увереност, че до 2018 година почти всички те ще бъдат настанени.

започна извънредна конференция оон бежанците
bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 30.03.2016
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Конференцията е по инициатива на новия върховен комисар на ООН за бежанците - италианецът Филипо Гранди. Целта е да се обсъдят и вземат конкретни и спешни мерки за подобряване на ситуацията на най-уязвимите социални групи. Според комисариата, един на всеки десет бежанци има нужда от специален подход за интеграцията му на ново място. От Световната организация очакват силно присъствие на министерско равнище и предложения за конкретна помощ, а не обещания за финансиране. За пример беше дадена Германия, която прие над 1 милион търсещи убежище от Сирия, Ирак и Афганистан през миналата година. От комисариата изразяват притеснения от затварянето на границите на много европейски държави за чужденците.

Всъщност именно заради затварянето на Балканския маршрут, който беше основен път на бежанци и имигранти към Западна Европа, напрежението в лагера Идомени по гръцко-македонската граница расте през последните седмици. След поредица от инциденти, гръцкото правителство инсталира високоговорители по границата, по които се обръща директно към блокираните в лагера. Вчера Идомени отново стана сцена на сблъсъци, след като полицията направи опит да отстрани група бежанци от железопътната линия. Те замеряха органите на реда с камъни в опит да освободят жена, която граничните полицаи са искали да задържат.

Мъж от Кобане, Сирия: Няма информация. Нищо. Никой не знае нищо, не ни дават дори късче надежда. Всеки ден обявяват по говорителите, че границата е затворена и това е. Нищо повече!
Мъж от Дамаск, Сирия: Казват ни да кандидатстваме за убежище, но това отнема до шест месеца. Не можем да чакаме толкова. Има хора, чийто майки, бащи и братя ги чакат в други държави. Започвам да си мисля, че в Сирия ни беше по-добре въпреки войната.
Карим Абуава, имигрант от Сирия: Само проблеми. Ужасна храна, няма къде да се спи, водата не стига. Като затворници сме!

До вчера бежанците в Гърция са наброявали над 50 хиляди и 300 души, над половината от които са блокирани в Северна Гръция, а над 11 хиляди са в лагера край Идомени на границата с Македония. Според местни медии, въпреки регистрирания спад от последните дни, отново се наблюдава тенденция към нарастване на бежанския поток в посока на гръцките острови. Същевременно продължава напливът и към Италия, откъдето минава новият алтернативен маршрут към Западна Европа. Само за последните 24 часа италианската брегова охрана е спасила над хиляда и 500 души, направили опит да достигнат остров Сицилия с гумени лодки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият президент на Мианмар положи клетва
Новият президент на Мианмар положи клетва
Петър Москов беше изслушан в парламента за лекарските протести
Петър Москов беше изслушан в парламента за лекарските протести