В Женева днес приключи продължилият четири дни шести кръг от преговорите за Сирия. Специалният пратеник на ООН за тази страна Стафан де Мистура заяви, че е постигнат минимален напредък и че следващият кръг преговори е планиран за следващия месец, предаде Ройтерс.

Страните в конфликта обаче все така не проявиха желание да са в една и съща стая, камо ли да са на едно и също мнение за бъдещето на Сирия, отбелязва Ройтерс.

Главният преговарящ на сирийското правителство Башар Джафари заяви, че на тези преговори не са били обсъдени четирите главни теми от дневния ред - реформа на управлението, произвеждане на избори, нова конституция и борбата с тероризма.

Водачът на сирийската опозиционна делегация Насър Харири заяви, че не е възможно да се постигне политическо решение или да се води борба с тероризма, докато Иран и милициите му остават в Сирия, и повтори искането на опозицията за сваляне на президента Башар ал Асад.

Преговорите под егидата на ООН вече не си поставят за цел да сложат край на боевете в Сирия - тази цел е поета от паралелните преговори в Астана под егидата на Русия, Турция и Иран - а целят да подготвят условията за политическа реформа в Сирия, ако продължаващата повече от шест години война приключи, отбелязва Ройтерс.