НОВИНИ

В Златоград откриха музей на Дельо войвода и хайдушкото движение

Музей на Дельо войвода и на хайдушкото движение бе открит с тържествена церемония днес в Златоград. Според проф. Николай Овчаров музеят е уникален, в страната няма подобна експозиция. Откриването на музейната експозиция е първото събитие от честването на 240 години от рождението на Дельо войвода. Община Златоград и Етнографският ареален комплекс обявиха 2017 за годината на Дельо, отбелязвайки годишнината на легендарната личност.

bnt avatar logo
от БТА
22:45, 22.04.2017
7740
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Проф. Овчаров посочи като едни от най-ценните експонати в експозицията изложените стари оръжия от времето на Делю Войвода. Археологът разказа, че е впечатлен от показаната пушка бойлия. Това са снайперите на 19-и век, пушки с много дълга цев, които могат да поразяват на около 300 м разстояние, допълни проф. Овчаров. Сред откроените от него ценни оръжия в сбирката е и италианска пушка, използвана по време на въстанието на Гарибалди, в което е взел участие и българинът Капитан Петко Войвода. В приклада на пушката е вградена италианска лира, по този начин собственикът на оръжието оставил спомен от тези велики за Италия години.

Видни имена от борбата на българите за свобода и независимост като войводите Ангел, Вълчан, Индже и Капитан Петко са включени в експозицията, проследяваща хайдушкото движение през ХV-ХIХ в. В повечето музеи в страната има нещо за хайдутина, който е бил в даден регион, но в новия музей в Златоград е събрано всичко от Момчил Войвода до Капитан Петко, според мнението на проф. Николай Овчаров.

Акцент в музейната експозиция е Делю Войвода- легендарният хайдутин, възпят в песента на Валя Балканска, която лети в космоса. Самата песен и нейната изпълнителка също са илюстрирани в една от музейните зали.

До старите пушки, в музейната сбирка е показан калъп за куршуми, по който личат следи от сребро. Експонатът препраща към легендарната смърт на Делю Войвода. Считало се, че непобедимият юнак не го лови куршум, затова турците отлели за него сребърен.

Годишнината от рождението на Делю Войвода, която отбелязваме през тази година е значима не само за Златоград, а за националната ни памет, заяви кметът на общината Мирослав Янчев.

Той допълни, че тържествата по повод честванията ще продължат с поредица от празнични събития. На 7 май предстои гайдарско надсвирване, на което ще бъде присъдена награда за най-добро изпълнение на "Излел е Делю Хайдутин". Кулминацията на тържествата е през септември, когато са традиционните за Златоград Делюви празници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина при катастрофа на околовръстното шосе на Пловдив
Мъж загина при катастрофа на околовръстното шосе на Пловдив
Хиляди евакуирани във Флорида заради горски пожари
Хиляди евакуирани във Флорида заради горски пожари