Със залп на старинни пушки в Златоград пресъздадоха събития отпреди повече от 200 години - времето на легендарния Делю Войвода. Атрактивната възстановка целеше да представи как действат автентичните оръжия от края на 18 век, които сега могат да се видят само в музеите. Но в Златоград вече има работилница, където се реставрира и изработва такова оръжие.

Златоград

Така - с автентични костюми и оръжия много българи се връщат назад във времето. Един от дейните участници във възстановката е и майсторът-реставратор Димитър Мирчев, който от Батак се преселил в Златоград, за да възстановява старинните пушки.

Димитър Мирчев - майстор: Най-характерното е тяхната автентичност... Дори и с тези оръжия примитивни нашите деди и прадеди са успявали да печелят битки.

Едва отворили така наречената тюфекчийска работилница и поръчките вече завалели.

проф. Николай Овчаров - историк: Сега сме и в годината на Делю Войвода, така че оръжието бих казал, че е на мода в момента. Лично на мен ми е страшно интересна тази да го наречем то е и експозиция едновременно, защото това са оръжията пушките, пищовите с предно пълнене, които всъщност са една друга ера бих казал в производството на оръжие.
Александър Митушев - колекционер: Имаме шишанета, сливенски бойлии, имаме пистолети, арнаутски пистолети, пищови, така че всичко е ценно, което е използвано и говори за история.

Възстановяването на старите оръжия отнема време, допълва майсторът-реставратор. А трябва и прецизност, защото пушките стрелят.