НОВИНИ

Протест срещу мръсния въздух: Родители изпратиха децата си с маски на училище

Родители в Русе изпратиха децата си на училище с маски. По този начин те изразиха недоволството си от замърсяването на въздуха в града. Вече пети ден от запаленото сметище се носят облаци дим. Хората обаче са възмутени не само от конкретния инцидент, а от периодичното промишлено обгазяване.

bnt avatar logo
от БНТ
11:42, 07.11.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Няколко родители и децата им пристигнаха тази сутрин с маски в училище "В. Левски". Казват, че се тревожат за тяхното здраве, защото отдавна в Русе няма такова понятие като разходка на чист въздух.

Тихомир Ангелов: Някой да се събуди, дали ще бъде институция, или управляващи, няма значение. Нещо трябва да се промени в този град. Не може да ни е страх да си отворим прозорците, за да проветрим и да дишаме спокойно.
Десимира Бабаджанова: Мерките трябва да се вземат от РИОСВ, а в момента тяхното поведение е недопустимо. В тези дни, в които имаше пожар на сметището и за всички беше ясно, че във въздуха имаше всякакви отрови, те излязоха с изявление, че няма превишение на нормите за чистота на въздуха, което е абсурд.

Твърденията на екоинспекцията се основават на данните от двете измервателни станции в града, едната от които е във Втора пожарна служба, в непосредствена близост до запаленото депо.

Любомир Атанасов - директор на РИОСВ - Русе: Данните и от двете станции, за радост, не показват някакви резултати, които са стресиращи. Така че няма някакви опасности за замърсяване на околната среда и за жителите на града.
;

В сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че основните отговорности за качеството на въздуха е на местните власти, които трябва да се съсредоточат върху мерките, предвидени в техните планове.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: И една от основните промени в закона за чистотата на въздуха е именно, че те трябва да постигнат конкретни резултати. В противен случай на този етап се предвиждат санкции, ще видим как ще мине през парламента, защото естествено има съпротива от страна на местната власт.

Тлеещите огнища на сметището намаляват, но запръстяването продължава. От фирмата оператор на депото очакват до два дни горенето на метана да бъде напълно потушено. А междувременно русенци подготвят в събота нов протест срещу мръсния въздух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите: Румена Леонидова - Без предпазни въжета
"Отвъд границите": Румена Леонидова - Без предпазни въжета
Министър Петкова ще запознае НС с процедурата за инвеститор за АЕЦ Белене
Министър Петкова ще запознае НС с процедурата за инвеститор за АЕЦ "Белене"