Осем години след аварията, в атомната централа Фукушима започна изваждането на неизползваните горивни пръти от Трети реактор. Сложната операция по отстраняването на опасните елементи ще отнеме около две години.

Oператорът на пострадалата от природно бедствие японска атомна централа "Фукушима-1" започна изваждането на неизползваните горивни пръти от специалния басейн на Трети реактор, който беше един от трите от най-засегнати при аварията през 2011 г.

Там се намират общо 566 горивни пръти. 52 от тях, които не са в експлоатация, трябва да бъдат извадени, преди да бъдат извършени други възстановителни дейности в реактора. Впоследствие подобни операции ще бъдат предприети и в Първи и Втори реактор.

На 11 март 2011 г. атомната централа, която се намира на 220 км от Токио, беше наводнена от цунами, вследствие на мощно земетресение. Токът на охладителните системи в Първи, Втори и Трети реактор беше прекъснат. Това предизвика разтопяване на горивото и пробиви в корпусите, което доведе до мощни експлозии и изтичане на радиация.

© БГНЕС
© БГНЕС