НОВИНИ

Ваксината "Пентаксим" е напълно безвредна за децата, твърди здравният министър

Върховната административна прокуратура е разпоредила на Министерството на здравеопазването да не допуска употребата на ваксините "Еувакс" и "Пентаксим", които са внос от Турция, тъй като не са разрешени от българското законодателство. Прокуратурата не твърди, че ваксините са опасни, тъй като това не е било обекта на проверката.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Оператор: Михаил Врабчев
17:24, 20.01.2016 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
Още

По-рано днес министърът на здравеопазването Петър Москов гарантира, че задължителната за българските деца ваксина "Пентаксим" е напълно безвредна за децата. Ваксината се използва в повечето европейски страни.

С уговорката, че иска да бъде максимално обективен, министър Петър Москов успокои родителите, че детската ваксина "Пентаксим", както и всички останали ваксини, с които българските деца се имунизират, са напълно безопасни и отговарят на всички здравни изисквания.

Петър Москов, министър на здравеопазването: Изнесената в последните дни в различни електронни медии информация за 5-валентната ваксина "Пентаксим", част от задължителния имунизационен календар на българските деца, че тя не отговаря на критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа. Гарантирам на българските родители, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това, да бъде използвана на територията на България и ЕС.



;

Именно затова тази ваксина се използва най-много във всички страни от евросъюза, уточни министърът.

Петър Москов, министър на здравеопазването: Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, да ме проверяват, да ми пращат служби, да ми искат оставката, но това не може да засяга спокойствието, майчинския инстинкт на хората за децата им. Това преминава границата не просто на политическото, но и на човешкото.

Москов обясни още, че "Пентаксим" ще продължи да се прилага, както е било и в предишните години. По думите на министъра проверката на прокуратурата не е насочена срещу тази ваксина.

Петър Москов, министър на здравеопазването: Проверката беше съсредоточена по отношение на друга ваксина - против хепатит, която седи на склад при евентуална бежанска криза, природно бедствие.

Въпросната ваксина "Еувакс" не е част от задължителния имунизационен календар, обясни още Москов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава унищожи най-стария християнски манастир в Ирак
"Ислямска държава" унищожи най-стария християнски манастир в Ирак
Авантюристи в София скачат от 18-етажни блокове
Авантюристи в София скачат от 18-етажни блокове