НОВИНИ

Дарените ваксини от Турция не са опасни за здравето

Върховната административна прокуратура разпореди да не се допуска употребата и на двете внесени от Турция ваксини "Еувакс" и "Пентаксим", защото не са разрешени от българското законодателство. Здравният министър Петър Москов гарантира, че ваксината Пентаксим е напълно безопасна за децата.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:51, 20.01.2016
Чете се за: 01:15 мин.
Още
дарените ваксини турция опасни здравето

Дарените от Турция ваксини Пентаксим са произведени във Франция, продадени са на Турция и южната ни съседка ни ги дарява когато фирмата държаща "разрешението за употреба" не участва в търг за доставки. Чрез дарението Здравното министерство и правителството успяват да изпълнят задължението си и да осигурят имунизационния паспорт.

Ася Петрова, зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура: Прокурорите от ВАП извършиха проверка по реда на надзора за законност, в хода на която установиха, че ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" не са разрешени за употреба в страната. Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини. Такива изводи не бихме могли да направим.

По тази причина ваксините могат да бъдат прилагани само по условията на Наредба 10 на здравното министерство и да бъдат предоставяни само на крайния пациент и с тях не може да се извършва никаква търговска дейност. И от здравното министерство гарантираха, че ваксините не са опасни.

Петър Москов, министър на здравеопазването: Пентаксимът е сигурен, надежден и същия като този, който е прилаган на нашите деца предишните години. Разрешението за употреба не е свързано с вредност и полезност, а с правото да търгуваш с този медикамент, да го продаваш на каса, на държава, на аптека.

Дарените от Турция ваксини вече са изразходвани, а фирмата, която притежава "разрешението за употреба" в България се е явила на пореден търг и вече доставя директно от Франция тези ваксини, които се употребяват от началото на тази година. Дарението от Турция обаче отново повдига въпроса за цените на лекарствата у нас и финансовите интереси в бранша.

Петър Москов, министър на здравеопазването: Последният път, когато български представител, притежател на разрешение за употреба се е явил на търг и го е спечелил, цената на 5 валентната ваксина е била 54 лева. Стойността на дарението, което получихме за 100 хиляди ваксини "Пентаксим" от Турция на 15 долара.

Проверката на прокуратурата е започнала още на 26 октомври. Проблемите около вноса на ваксините "Пентаксим" и финансовите интереси в свое разследване разкри колежката Валя Ахчиева, което беше излъчено на 19 ноември, по-малко от месец след като прокуратурата е започнала своята проверка.

Ваксината "Еувакс" Б се съхранява в склад на здравното министерство и тя не е предвидена в имунизационния календар. Би могла да се ползва само в случай на епидемия в бежански лагер или в пострадало от бедствие населено място и то само след разрешение на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия все още настоява за общо европейско решение на бежанската криза
Германия все още настоява за общо европейско решение на бежанската криза
Кунева иска надпартиен консенсус за българското председателство на ЕС
Кунева иска надпартиен консенсус за българското председателство на ЕС