НОВИНИ

Ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" не са опасни за здравето

Върховната административна прокуратура разпореди да не се допуска употребата и на двете внесени от Турция ваксини "Еувакс" и "Пентаксим", защото не са разрешени от българското законодателство. Здравният министър Петър Москов гарантира, че ваксината "Пентаксим" е напълно безопасна за децата.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:04, 20.01.2016
Чете се за: 01:32 мин.
Още

Има административно неразбиране около целия проблем с ваксините, обобщи репортерът на "По света и у нас", който следи пресконференцията на здравния министър.

Оказа се, че ваксините "Пентаксим" са същите ваксини, които са прилагани в България през предишните години. Вместо директно внесени от Франция те са минали през Турция, след което са Турция ни ги е дарила.

Причината е, че търговецът, който ги внася в България и притежава разрешителното за употреба не е участвал в търг за доставката и българското правителство е било принудено, за да осигури имунизационния календар да осигури друг начин за доставка, а именно чрез дарението, което ни е направила Турция.

В България тази ваксина идва на цена 54 лева, а като дарение от Турция е двойно по-евтина - 27 лева.

Петър Москов, министър на здравеопазването: Последния път, когато български представител, притежател на разрешение за употреба се е явил на търг и го е спечелил, цената на 5-валентната ваксина е била 54 лева. Стойността на дарението, което получихме за 100 хиляди ваксини "Пентаксим" от Турция на 15 долара.

Тези ваксини не могат да се разпространяват в аптеките. Единственият начин, по който те могат да достигнат до пациентите е по смисъла на Наредба 10, т.е. здравното министерство да ги доставя директно на пациентите, както е направено чрез регионалните здравни инспекции са предоставени на личните лекари.

В момента този проблем не съществува, тъй като притежателят на разрешението за употреба в България се е явил на следващ търг, който е спечелил, и тези ваксини вече се доставят по законен начин.

Петър Москов, министър на здравеопазването: "Пентаксима" е сигурен, надежден и същия като този, който е прилаган на нашите деца предишните години. Разрешението за употреба не е свързано с вредност и полезност, а с правото да търгуваш с този медикамент, да го продаваш на каса, на държава, на аптека.

Що се отнася до ваксините "Еувакс" Б не са включени в българския имунизационен календар и няма да бъдат разпространявани по никакъв повод и по никакъв начин. По препоръка на Световната здрaвна организация тази ваксина се държи на склад за случи на епидемия, които биха могли да възникнат при бедствия или в случай на епидемия в бежански лагер.

Ваксините не са опасни за здравето, обобщи Иво Никодимов.

;

Върховната административна прокуратура разпореди да не се допуска употребата и на двете внесени от Турция ваксини "Еувакс" и "Пентаксим", защото не са разрешени от българското законодателство.

Ася Петрова - зам.-главен прокурор и ръководител на ВАП: Прокурорите от ВАП извършиха проверка по реда на надзора за законност, в хода на която установиха, че ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" не са разрешени за употреба в страната. Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини. С оглед на тези констатации ние считаме, че е допуснато закононарушение във връзка с установения внос. Важно е да повторим, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба съгласно нашето законодателство. Не говорим за опасни ваксини. Такива доказателства нямаме. Това не е било обект на нашата проверка.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият кмет Иван Евстватиев вече не е почетен гражданин на Стрелча
Бившият кмет Иван Евстватиев вече не е почетен гражданин на Стрелча
Красавицата и звярът е отпреди 4 000 години?
"Красавицата и звярът" е отпреди 4 000 години?