НОВИНИ

Валдис Домбровскис:България върви по график за влизане в чакалнята на еврозоната

По отношение на приемането на еврото в България се работи и Европейската комисия подкрепя усилията на страната най-напред да влезе във валутния механизъм и в последствие да приеме еврото. Това коментира специално за "Още от деня" Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за еврото, социалния диалог и съюза на капиталовите пазари.

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 28.01.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

При обявяването на намеренията България да влезе във валутно-обменния механизъм, тя поема ангажимент в шест сфери, например банковия и небанковия финансов сектор, борба с прането на пари, управление на държавните предприятия и списък с действия, които в момента се изпълняват. Идеята е в рамките на една година тези действия да бъдат предприети.

Според Домбровскис се върви по график и ако се спази темпото, до средата на годината ангажиментите ще бъдат изпълнени. Важен елемент ще бъде и прегледът на качеството на активите на българската банкова система, който в момента се извършва от Европейската централна банка.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия: Що се отнася до положението в банковата система, забелязваме тенденциите, които вървят в правилна посока по отношение на капитала и ликвидността, буферите в банковата система и намаляването на обслужваните кредити, но от друга страна кредитите са на доста по-високо ниво от средното за Европа. Така или иначе оценката на банковия отрасъл ще бъде много важна, защото в днешно време влизането в еврозоната означава също така и влизане в банковия съюз.

По думите на Домбровскис сферите, в които е необходимо да бъдат извършени реформи, вече са очертани и не вижда причини за тревога. Членството в еврозоната помага на развитието на икономиката чрез по-ниски лихвени проценти и намаляване на разходите по обменни курсове, както и еврото е положителен фактор за привличането на чужди инвестиции към България.

За пример Домбровскис посочи Латвия, където е имало много ограничено въздействие върху цените при присъединяването им в еврозоната през 2014 г. и инфлацията е била под 1%

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия: В Европейската комисия подчертаваме дебело колко е важно да продължи изграждането на икономически и валутен съюз, за да бъдем по-устойчиви, както и да бъдем внимателни в икономическите и макроикономическите политики на държавите-членки да продължат структурните реформи, но по отношение на фиска България има много добра история.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наоми Осака оглави световната ранглиста
Наоми Осака оглави световната ранглиста
Отвъд границите: Доминик Стайкова - Внимание, киви!
"Отвъд границите": Доминик Стайкова - Внимание, киви!