АЕЦ "Козлодуй" е една от 10-те най-сигурни централи и мисията на Международната агенция за атомна енергетика през 2012 г. го показа. Това заяви в предаването "Още от деня" председателят на парламентарната комисия по "Енергетика" Валентин Николов, който е бивш шеф на централата.


Валентин Николов, председател на парламентарната комисия по "Енергетика": Сигурен съм в ядрената ни централа.

Николов съобщи, че ще се анализира спирането на Шести блок, който вчера беше изключен за четири часа, като най-вероятно причината за инцидента е лошо изработена или неправилно поставена част в генератора. Според него загубата за централата от четиричасовото спиране на Шести блок е около 5 милиона лева.

Наскоро на двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" е направено обследване, което е показало, че състоянието на метала е много добро и че те могат да работят още 30 години.

По повод рязкото поскъпване на цената на тока за бизнеса, продавана на борсата, Николов заяви, че пазарът е много динамичен, но че на месечна основа цените на електроенергията у нас са сред най-ниските в Европа.

Във вторник енергийната комисия в Народното събрание ще изслуша НЕК и бизнеса преди да реши дали са необходими допълнителни мерки за регулиране на цената, така че да не бъде тя непосилна за бизнеса.

Николов коментира, че сключването на дългосрочни договори за доставка е най-разумното решение за индустриалците, така че да се предотвратят щети от манипулация с цените.

Валентин Николов съобщи, че се търси решение на проблема като посочи, че е възможно да бъдат внесени законови промени, които да задължат фирмите на ниско напрежение да излязат задължително на свободния пазар, за да се засили конкуренцията между тях и да се регулира цената, на която продават ток.