В студиото на "Още от деня" зам.-председателят на енергийната комисия към НС Валентин Николов заяви, че исканото от дружествата увеличение на тока ще е в рамките на инфлацията, т.е. около 3,5%„ Той разкри, че е предложен за председател на комисията и назначението му предстои да бъде гласувано. Добави, че диверсификацията на газовите доставки е постигната, тъй като реверсивната връзка с Гърция вече работи и по нея тече газ, като възможният капацитет е от 1,5 млрд. кубически метра на година, което съставлява половината от енергийните нужди на страната.

Целия разговор гледайте във видеото:

Валентин Николов е предложен за председател на енергийната комисия в НС, като назначението му предстои да се гласува, заяви самият той. Той увери, че не се притеснява от проверки и че няма имоти, "купувани на данъчна оценка".

Дружествата винаги искат максималния размер на оценките си за евентуално претърпени загуби в минали периоди, но 43-ото НС направи модел, според който подобни искания се компенсират чрез Фонда за енергийна сигурност след преизчисление. Председателят на КЕВР успокои хората, че увеличението няма да е по-голямо от инфлацията - около 3,5%, което е разумно, напомни Николов.

Валентин Николов - зам.-председател на енергийната комисия към НС: Няма как да сме лицемерни и да излъжем хората, че токът няма как да поскъпне преди изборите, а след това да поскъпне два пъти. Това е минималният вариант, по който може да поскъпне електрическата енергия.
КЕВР няма да приеме драстично увеличение на цените на тока

КЕВР няма да приеме драстично увеличение на цените на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да приеме драстично увеличение на цените на електроенергията , заяви шефа на регулатора Иван Иванов. То...

България няма думата в търга за активите на ЧЕЗ, нто докато не бъде избран купувач, трябва да се изчака, заяви Николов. Службите вече имат "обеца на ухото" и ще проверяват евентуалните купувачи, изтъкна той. "Еврохолд" е стабилен холдинг със стабилни печалби и това, че е листната на борсата, показва прозрачност, допълни Валентин Николов. Той подчерта, че има разлика между оператор, върху който КЕВР има въздействие, и собственик.

Валентин Николов - зам.-председател на енергийната комисия към НС: Трябва да са спокойни хората, който и да е купувачът.
Еврохолд започна преговори за придобиване на активите на ЧЕЗ в България

Еврохолд започна преговори за придобиване на активите на ЧЕЗ в България

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, получи дне...

За строителството на "Турски поток" Валентин Николов заяви, че България за пръв път сама прави инвестиция, с което изпълнява правилата, зададени от Европейската комисия.

В проекта има заложена възвръщаемост, изтъкна той.

По думите на Николов диверсифисация на газовите доставки е достигната, защото част от газта за България се доставя чрез реверсивна вързка от Гърция. По тази тръба може да се доставят физически 1,5 млрд. куб. м. газ на година, което е половината от енергийните нужди на страната.

Експерти призоваха да се намали политизирането на енергетиката

Експерти призоваха да се намали политизирането на енергетиката

Да се намали политизирането на енергетиката, призоваха експерти от Русия, Сърбия и Турция на дискусия в София за развитето на газовите проекти на Балк...