НОВИНИ

Валентин Радев: По-важно е увеличението на заплати да бъде трайно

Заплатите на полицаите може да бъдат увеличени с 15% от догодина, но не за всички. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който заяви, че по-важно е да има някаква устойчивост и поетапно увеличение. В студиото на БНТ той заяви още, че тази седмица ще се проведе извънреден Съвет за социално партньорство между синдикатите в МВР и ръководството в опит да се намери решение и протестите да спрат. Чуйте целия разговор във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
10:09, 22.10.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Това са синдикатите, те винаги ще искат нещо. И ние, и те искаме увеличаване на заплатите на служителите в МВР, те продължават да искат, само че не можем да се разберем за размера, доколкото е възможно да бъде разбрано.

В студиото на БНТ вътрешният министър заяви още, че са изпълнили много от исканията на синдикатите, някои остават, а други ще бъдат дебати. Той увери, че е говорил с тях чрез неговия зам.министър, който е шеф на Съвета за социално партньорство и много години са им обещавали неща, но не са изпълнявани по ред причини.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Сега ние се опитваме да бъдем по-активни, да изпълняваме повечето от нещата, които искат. Те казват - да, искаме 15%. Аз им казвам - да, сигурно ще има 15, но на някои. На някои ще има 10, на някои 2, на някои 1. Много по-важно е не да увеличим заплащането в момента, а това да бъде трайно, те да знаят, че всяка година ще бъде по малко, ще има някаква устойчивост, да бъдат давани тези пари, които ще бъдат допълнително на тези, които най-много ги заслужават, както те се изразяват - на терен.

За битовата престъпност Валенти Радев заяви, че се правят последователно стъпки да назначат поне 1000 души на терен или такива с полицейски правомощия. До Нова година ще се назначат нови служители, които ще се обучават шест месеца в Академията на МВР. "И в момента сме казали ще има подвижни полицейски управления, участъци, които ще се движат с автомобил в почти всяко населено място.", каза още Радев. Вътрешният министър изнесе данни, че престъпността най-общо казано за 2016-2017 е с 4.1% намаляла и призова всеки да се чувства задължен да дава сигнали при престъпления, нарушения на закона, ПТП, неправилно паркиране, а да не да се разправя сам с тях. Той призна, че навсякъде има "гнили ябълки", но голяма част от ръководството на МВР е готово да помогне по всяко време на денонощието и хората трябва да имат доверие в институциите.

Относно отвличането на Адриан Златков той сподели, че има напредък по случая с Адриан Златков и са много мотивирани да работят, но отказа да даде подробности по случая като само допълни, че няма връзка с "Наглите".

По темата за телефонните измамници предстои министерството да пусне клипове, насочени към по-възрастните, които ги призовават да не вдигат на непознати номера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш футболист победи на кметските избори в Тбилиси
Бивш футболист победи на кметските избори в Тбилиси
Мегаспектакълът Осмото чудо се събира за четвърти път
Мегаспектакълът "Осмото чудо" се събира за четвърти път