Нови проблеми с поддръжката на тел 112. Медици и работещи в центровете алармират, че телефонът може да спре, защото МВР не е плащало за лицензите за базата данни от три години. Системата за автоматично определяне на местонахождението при подаване на сигнал също не работи. Това води до загуба на време и забавяне. Вътрешният министър Валентин Радев потвърди, че е спрял новата обществената поръчка за поддръжка на софтуера, защото се чувствал притиснат от фирмата, което е изпълнявала дейността досега. Той обаче отрече поддръжката на системата да е спряла.

Проблемите с поддръжката на тел 112 ще доведат до забавяне при въвеждането на две допълнителни възможности за подаване на сигнал. Есемес известяването в помощ хората с увреден слух и говор трябваше да започне от 25 август. Под въпрос е и въвеждането на автоматичното известяване при катастрофа или авария, която става задължителна за всички нови автомобили в ЕС от 2018 г. Преди да заработят те обаче, трябва да бъдат решени проблемите с основния софтуер, а днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев потвърди, че с спрял обществената поръчка.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Беше намерен дефект в нея и това беше основанието. Усещам се притиснат като министър от тези, които досега са изпълнявали задълженията си по този договор. Имаме известни слабости в министерството назад във времето, тъй като не са плащани пари за поддръжка. От експертизата, която имам, в момента правим така, че се договаряме с представител на фирмата.

Валентин Радев коментира и твърденията, че заради проблемите с тел 112 има забавяне на линейките и сгрешени адреси.

Валентин Радев, Министър на вътрешните работи: Понеже такива статии справедливо всяват смут в душите на гражданите, да кажа, че от над 600 хиляди повиквания в последните месец и половина, около 130 не са попаднали в целта - има грешни адреси и т.н.

От Центъра за спешна помощ в София обясниха, че имат три резервни варианта, за да не се стигне до забавяне на линейки. В Бургас пък отказаха коментар.

Министърът на вътрешните работи обясни, че въпреки неразплатените задължения, фирмата-изпълнител продължава да поддържа системата. В същото време той призова ръководството ѝ да бъде по-конструктивно при при преговорите.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Договорът е такъв, че няма кой да продължи, а те трябва да продължат поддръжката на телефон 112 и да не се подвеждат по това, че с идващото председателство държавата и министерството могат да бъдат притискани с условия, които ние считаме за неприемливи.

Очакването е до месец преговорите да приключат и да се стигне до споразумение.

Телефонът 112 на Спешна помощ ще работи, въпреки опасността да спре

Телефонът 112 на Спешна помощ ще работи, въпреки опасността да спре

Спешната помощ няма остане без комуникационната система 112, въпреки заплахата да спре от днес. Фирмата, която осигурява комуникационната свързаност,...