В студиото на „Още от деня“ министърът на вътрешните работи Валентин Радев призна, че относно мерките срещу разпространението на чумата по дребните преживни животни има пропуски в работата на всички отговорни органи. За пример той даде лошата комуникация със стопаните и допускането на външни хора в ограничителния периметър около засегнатите села. Той обвини опозиционните депутати на място, че възпрепятстват работата на органите на реда. Радев допълни, че се работи по уточняването на източника на заразата, но отхвърли предположението, че животно от Турция е преминало оградно съоръжение по границата.

На поредното заседание на междуведомствения щаб беше решено, че работата му ще се изнесе на терен, заяви Валентин Радев. Открито е второ огнище в с. Борино, но то е в радиуса от 10 километра от първоначалното огнище, допълни той.

Само опозицията разколебава действията на държавните органи по случая, заяви Радев. Работата на МВР е да помага на ветеринарните лекари да изпълнят нарежданията на БАБХ, изтъкна той. По думчите му на председателския съвет на НС е имало съгласие за действията на БАБХ, но на място депутати от опозицията пречат на МВР да си върши работата в проблемите села.

Има пропуски в работата на всички, включително и в работата на МВР, защото подобна зараза се появява за пръв път в България, заяви вътрешният министър. Комуникацията не е била наред, изтъкна той.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Използваме момента утре да отидем и да го кажем на глас - моля ви се, не създавайте бунт, не създавайте фалшиви новини, не казвайте, че няма чума.

Все още не е ясно как е внесена заразата, като има различни хипотези, призна Валентин Радев. По повод предположението, че животно от Турция е внесло чумата, вътрешният министър отбеляза, че е трудно да премине през граничната ограда и това мнение е било споделено от ветеринари.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Няма как да мине животно. Да прескочи е много високо.

Той увери, че се работи усилено по това да се разбере източника на заразата, за да се избегне подобна вбъдеще. Слагат се телени ограждения по границата с Румъния, за да се избегне заразата със свински грип, допълни той.