НОВИНИ

Валентин Златев: Няма договорка между търговците на горивата

Поевтиняването на горивата у нас ще продължи, прогнозира председателят на петролната и газова асоциация Валентин Златев на енергиен форум в Стара Загора. По повод проверката на Комисията за защита на конкуренцията, Златев отрече да има картел в сектора. Обясни, че цените се определят на базата на световните котировки на петрола, разходите за преработката и правилата на ЕС.

Николай Минков
от Николай Минков
18:20, 29.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Над 3 700 000 са превозните средства у нас, обслужвани от 4225 бензиностанции у нас. Най-масовият бензин А-95 днес се продаваше за около 1.85 лв., дизелът е 2.15-2.20 лв. Според петролната асоциация поевтиняването не се дължи на протестите и се усъмниха, че те са били продиктувани само заради цените.

Валентин Златев - председател на Българската петролна и газова асоциация: Това, което е странно, разбира се, защо преди 3 месеца, когато вдигахме постоянно цените заради ръста на нефта, никой не протестираше, сега, когато за последния месец и половина сме ги свалили повече от 7 пъти, хората протестират. По всяка вероятност ще продължим да го правим, защото цените на нефта вървят надолу.

Според бранша част от проблемите в сектора се дължат на незаконните бензиностанции, които не плащат акцизи. Близо милиард е загубила държавата от търговците, които работят на тъмно.

Валентин Златев - председател на Българската петролна и газова асоциация: Големият въпрос е защо има бензиностанции, които продават за 2.20 лв. и други за 1.80 лв. И очаквам НАП и Министерството на финансите да кажат това е ли е възможно?

Освен достъпни цени хората обаче искат и качество на горивата.

Пламен Калинов: Разбира се, че нямат нищо общо с европейските стандарти. Не съм доволен от цялата политика. При нас е разграден двор.

От петролната асоциация подкрепят идеята на финансовото министерство на касовия бон при покупка на гориво да бъде отразена и печалбата на търговеца, но не са съгласни да платят подмяната на фискалните устройства.

Валентин Златев - председател на Българската петролна и газова асоциация: Ако касовата бележка е начин, по който ще изсветли всички участници на пазара на горива. Ние приветстваме това решение. Ако наредбата бъде приложена така, че да се наложи да се купува нов софтуер или хардуер - да, това ще оскъпи горивата.

За последните 7 години потреблението на бензин ce e покачило c 2 пpoцeнтa, дoĸaтo тoвa нa дизeл e скочило c 41 пpoцeнтa.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зърнопроизводителите против въвеждането на таван за субсидиите
Зърнопроизводителите против въвеждането на таван за субсидиите
Лудогорец брани честта си в Германия (видео)
Лудогорец брани честта си в Германия (видео)