В студиото на „Денят започва“ вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че в много случаи държавните институции се борят срещу други държавни институции и като пример илюстрира случаи по морето, където Националната агенция по приходите издава актове за нарушения на заведения по Черноморието, но административният съд ги отменя. Въпреки това той похвали ангажираността на „над 20 институции“, които работят по откриването на нарушения по Черноморието. По казуса около Калиакра вицепремиерът заяви, че държавата е в безизходица.

Виципремиерът Валери Симеонов сравни казуса около Калиакра с кошмар, защото „спасение няма“ и защото след него ще се появят други подобни казуси - около Балчик, Рила, Банско, Пирин и Странджа.

Валери Симеонов, вицепремиер: Това е някакво дежа вю - птиците почти навсякъде присъстват като унищожители на поминъка на хората в региона. Опитваме се да защитим всички интереси, но е невъзможно.

Той се обяви стопаните, чиито земи попаднат в границите на НАТУРА 2000, да бъдат компенсирани по някакъв начин от държавата. Той допълни, че по-малко от 1/3 от земите край Калиакра са частни, и подчерта, че решението на Европейския съд е окончателно и държавата или трябва да се съобрази, или да плати големи глоби.

Валери Симеонов, вицепремиер: Протестиращите бяха провокирани от липсата на информация. 1/3 от териториите са частни, но държавата трябва да обезщети собствениците по някакъв начин. Във всеки случай масовите протести не бяха обосновани, защото бяха прибързани. Оправдавам министър Димов, защото той бяга пред вятъра. Вече сме осъдени и може да ни наложат сериозни санкции. И след две години да приемем заповедта, решението на съда си остава.

Валери Симеонов отбеляза, че промени по границите на НАТУРА 2000 не могат да се правят, но въпросът е как те са определени. Според него в казуса са замесени икономически интереси, представлявани от природозащитни организации, а не мнение на специалисти. Той подчерта, че макар през 2007 г. да са определени граници на защитената територия, още същата година те са нарушени, което е предизвикало и реакция от Европейската комисия.

Валери Симеонов: Зелените организации са започнали от благородни идеи, но са се превърнали в доходоносен проект за десетилетия напред.

Валери Симеонов заяви, че няма да гласува отдаването на северния бургаски плаж на концесия, защото процедурата е опорочена и ще се отдаде на група, близка до т.нар. Маргини.