На днешното заседание на кабинета осем души са гласували против приемането Истанбулската конвенция, съобщи пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов.

© БТА

Конвенцията е срещу домашното насилие и насилието от всякакъв вид срещу жени и момичета. Въпреки че документът беше приет, очаква се в Народното събрание, заедно с конвенцията да бъде приета съпътстваща декларация, че тя не води до промени в конституцията, посочи по-рано вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Валери Симеонов, вицепремиер: Не става въпрос за политическо противопоставяне, а за приета позиция, защото има основания и притеснения.

Коалицията "Обединени патриоти" е от три партии и не може да се очаква по всички въпроси да сме на едно мнение, каза Валери Симеонов. Запитан дали подкрепя искането на лидера на партия "Атака" за преразглеждане на концесията за добив на злато, Валери Симеонов каза че, ако иска да каже нещо на Волен Сидеров, няма да използва медиите за това.

Екатерина Захариева отрече Истанбулската конвенция да приема трети пол

Екатерина Захариева отрече Истанбулската конвенция да приема трети пол

Една от точките в дневния ред на министрите е свързана с приетото от правителството проектопостановление за ратифициране от НС на т.нар Истанбулска ко...