Вицепремиерът Валери Симеонов не приема твърденията на опозицията , че е пряко отговорен за злоупотребите в Държавната агенция за българите в чужбина и призива да подаде оставка. Той посочи своите аргументи пред журналисти в Министерския съвет.

Според вицепремиера Валери Симеонов исканията на БСП, ДПС и "Воля" да се оттегли от поста си са абсолютно неоснователни с мотива, че той не отговаря пряко за дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, а само координира нейните функции.

Колкото до откритите злоупотреби в ДАБЧ и последвалите арести той посочи, че още през лятото на 2017 година е получил сигнали за злоупотреби от Катя Матева - тогава служител в министерството на правосъдието, пряко отговаряща за българското гражданство.

Той се е консултирал с вицепремиера Красимир Каракачанов по подадената към него информация, след което сигналите са били предадени на компетентните органи. През октомври същата година в неговия кабинет пред свидетели вицепремиерът се е срещнал с Катя Матева, две седмици по-късно е последвала втора среща. Още с първото получаване на сигнали през лятото на 2017 година за нередности в ДАБЧ, той лично неколкократно е предупредил нейния шеф да внимава при издаването на българско гражданство.

Валери Симеонов - вицепремиер: Смея да твърдя, че до момента стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координацията на работата на тази агенция. Аз фактически отговарям на исканията за оставка, които са определено несъстоятелни. Още при получаването на сигнала, без да запознавам председателя на Агенцията за българите в чужбина със същността на сигнала и даже без да му казвам, че има такъв сигнал, съм провел от тогава до преди десетина дена многократни разговори, в които съм го предупреждавал много да внимава и да си отваря очите да не се допускат такива злоупотреби с българското гражданство при получаването на документи, тъй като това е изключително позорен шамар в лицето не на агенцията, а на България.