НОВИНИ

Валери Симеонов с проверка на крайбрежни заведения във Варна и Златни пясъци

Aкция "Шум" по Черноморието продължава. Вицепремиерът Валери Симеонов направи изненадваща проверка на част от крайбрежните заведения във Варна. След замерването на шума бяха установени сериозни нарушения. Собственикът на едно от заведенията беше глобен, на останалите бяха съставени констативни протоколи и предписания за спиране на звука.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
18:10, 16.07.2018 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Инспекторите на Регионалната здравна инспекция, съвместно с юристи и полицаи, провериха 5 заведения на крайбрежната алея във Варна.

Валери Симеонов, вицепремиер: Много сериозна шумова агресия имаше от заведенията долу по Алея Първа. Подборът на заведенията, които бяха проверявани, е на база получените сигнали, броят им. Някой да не каже - ама проверявате едни, пък не проверявате други.

Два часа след инспекцията, вицепремиерът предприе неочаквана повторна проверка на заведенията. Установено е, че всички собственици са спазили издадените предписания и са спрели озвучаването, с изключение на един от тях, който е глобен.

Валери Симеонов, вицепремиер: Всички заведения, при които първият път е установено озвучаване, което е забранено от закона след 23 часа, имат съответните предписания и втори път се хванат в такава дейност, ще се пристъпи към затваряне на заведението.

Извършени са проверки и на заведения в курорта "Златни пясъци" край Варна. Там няма установени сериозни нарушения.

Валери Симеонов, вицепремиер: Мен приятно ме изненада това, че на Златни пясъци работеха няколко заведения, но звукът не беше такъв, че да смущава. Независимо от това ние приложихме закона категорично и твърдо, а законът казва, че след 23 часа е забранено озвучаването на открити площи.Така че направихме необходимите констативни протоколи.
;

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че Общината е първата в страната, която вече разполага със собствени уреди за измерване на шума. След като бъдат лицензирани, ще започнат и проверките.

На прицел, но не заради шума, се взимат и частните апартаменти, които се отдават на туристи под наем.

Валери Симеонов, вицепремиер: Голяма част от тях, всъщност тези, които не са регистрирани , извършват една незаконна дейност, укривайки и спестявайки данъци и конкурирайки останалите хотели и места за настаняване.

Внесен в Народното събрание законопроект предвижда за тях да се плащат такси - за апартаментите, които се намират в големите курорти тя ще бъде около 0.6 процента от данъчната им оценка, а за останалите - в малките курортни селища - между близо 0,3 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция празнува победата, Хърватия посреща футболистите си като герои
Франция празнува победата, Хърватия посреща футболистите си като герои
Доналд Тръмп за разговора си с Путин: Много добро начало за всички
Доналд Тръмп за разговора си с Путин: Много добро начало за всички