НОВИНИ

Валери Симеонов: Заставам с името си зад оградата по границата

Оградата по българо-турската граница е въпрос от национална сигурност и всички спекулации трябва да спрат, призова в "Още от деня" вицепремиерът Валери Симеонов.

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 08.06.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Той гарантирам, че няма злоупотреби по изграждането й, защото е свързан с нея от първия момент.

Там, където оградата е проектирана да бъде двуредова, е двуредова, там - където проектът е за едноредова, тя е едноредова, уточни Симеонов. Истината за финансирането на оградата е, че е правена с извънбюджетни средства.

Валери Симеонов, вицепремиер за демографска и икономическа политика: Тази ограда не беше предвидена в бюджета за 2015 година, когато започна да се строи. Всичко започна от един блицконтрол в парламента, когато аз поставих въпроса пред министър-председателя, той пое ангажимента. В срок от една седмица променихме Закона за обществените поръчки и строежът на оградата започна, но не веднага. Имаше проектиране, определяне на фирми, беше възложена на областните управи и строежът започна през юли 2015 година. Бюджетирането не беше осигурено постоянно и равномерно. Септември - октомври имаше проблеми с финансирането. Затова беше прието на съвещание построяване на оградата на един ред заради липса на средства. Пристъпи се към спешно препроектиране. При силния поток трябваше да се удари поне един ред ограда.

Симеонов отрече фирмите, изграждали оградата, да са свързани с "Обединени патриоти". За областните управители заяви, че ги познава лични и че са почтени хора. "Заставам с името си зад оградата по границата", каза той.

По думите на Симеонов, в качеството си на депутат Елена Йончева е насочила съвсем умишлено вниманието към районите, където има едноредова ограда. Това застрашавало националната сигурност и затова е взел решение да подаде сигнал до прокуратурата. Разследването ще каже и дали Йончева има участие в организацията на изнасянето на проектната документация от областните управи в края на мандата на служебното правителство.

Според Симеонов трябва да се приключи с темата, защото тя е от национална сигурност. Това е съоръжение, с което България трябва да се гордее, каза още той.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият международен форум „Икономика за жива планета“
Първият международен форум „Икономика за жива планета“
 От нашия пратеник в Лондон: Решаващото при избора днес е политиката по Брекзит
От нашия пратеник в Лондон: Решаващото при избора днес е политиката по Брекзит