НОВИНИ

Валери Симеонов заяви, че не вижда основание да искат оставката му

Вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка, поискаха майките на деца с увреждания заради телевизионно изказване, в което той ги нарича "кресливи жени, които спекулират с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца". Симеонов заяви за БНТ, че думите му са извадени от контекста и не вижда основание за искането им.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
17:55, 19.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

По думите му майките са използвали безсъвестно децата за постигане на материални цели. Във Фейсбук профила си обясни, че не се отмята от думите си и вижда политическа кампания, в която са въвлечени някои лидери на протеста.

Вицепремиерът написа още, че самият той се грижи за близък с тежка инвалидност, но не би го изкарал на показ в името на политическа цел.

Според майките обаче подобни думи, казани от човек на такова високо ниво на държавното управление, показват отношението на управляващите. Заради скандалната реплика, оставката на Симеонов поискаха и от БСП.

Министър-председателят Бойко Борисов се извини за думите на Симеонов от името на правителството, но отказа да коментира вариант за оставката му. Той заяви, че се разграничава от изказването и го е яд. Премиерът допълни, че всички трябва да си мерят приказките.

;
Димитрина Русева, майка на дете с увреждане: Цяла нощ не съм спала от обида, от унижение и това е всъщност най-малкото, което ние изпитваме. Дори няма да употребя думата човек. Аз съм погнусена. Не смятам, че изобщо някаква човешка... нещо човешко протича в това създание. Аз така ще го нарека, ако иска да ме съди, каквото иска да прави.
Вера Иванова, майка на дете с увреждане: Ние настояваме незабавно, още днес да си подаде оставката тъй като ще търсим и лична отговорност от самия него, от самия премиер. Ще преминем към гражданско неподчинение, ако това не стане. Ако тази оставка не стане факт и то незабавно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три часа продължиха дебатите по вота на недоверие срещу кабинета
Три часа продължиха дебатите по вота на недоверие срещу кабинета
БПЦ все още няма позиция за разрива между Вселенската и Московската патриаршия
БПЦ все още няма позиция за разрива между Вселенската и Московската патриаршия