НОВИНИ

Валери Симеонов заяви, че няма да подава оставка, въпреки протестите срещу него

Вицепремиерът Валери Симеонов и днес заяви, че няма намерение да подава оставка, както настояват майки на деца с увреждания и че не се отказва от думите си. Той направи това изявление половин час преди насрочения протест пред Министерския съвет. Майките настояват Симеонов да се оттегли от властта след изказването му, в което той ги нарича цитирам "група кресливи жени", а децата им "уж болни". В знак на протест те блокираха булевард "Дондуков" за около два часа и останаха пред Министерския съвет.

Николай Минков
от Николай Минков Виктория Бояджиева
20:45, 22.10.2018
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Още преди пред Министерския съвет да прозвучат призиви за оставка, вицепремиерът Валери Симеонов каза, че може да напусне поста само, ако коалиционните му партньори поискат.

Валери Симеонов - вицепремиер: Не виждам никакви причини по лични съображение да подавам оставка. Просто, защото няма за какво. Човек не подава оставка затова, че казва истината. Боли - не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи - категорично. Когато политическияt съвет реши и поиска оставката ми, аз ще я подам. Това е Бойко Борисов, г-н Каракачанов и г-н Волен Сидеров. Когато те поискат оставката ми, аз ще я подам, по политически причини.

Малко преди протеста вицепремиерът имаше среща с работодателски организации, които го защитиха и категорично заявиха, че няма да допуснат министерски оставки под натиска на улицата или на социалните мрежи.

Евгени Иванов - КРИБ: Ние имаме обща позиция относно поредното искане за оставка, което е абсолютно нелегитимно, то е извън парламентарно, под натиск, нелегитимен, на улицата, злоупотреба със социалните мрежи. И ако преживяхме три абсолютно ненужни оставки, на министри, които работиха добре, четвърта много трудно ще преглътнем. Не може улицата да диктува поведението на хората в тази сграда - визирам правителството.
Васил Велев - АИКБ: "Хората избират кой да ги управлява на избори. Да мислят като гласуват.
;

Днешните думи на Валери Симеонов, че продължава да стои зад казаното, разгневиха майките още повече. Те поискаха не само оттеглянето му, но и никога повече да не участва в управлението на страната по какъвто и да било начин.

Такъв човек няма място във властта!
Боряна Драганова - майка на дете с увреждане: И да не ни обвиняват, че ние ще разклатим правителството, защото след като такива хора са вътре в правителството, то само си се клати.
Мая Стоицева - майка на дете с увреждане: Днес носим диагнозите на уж болните си деца, защото може би вицепремиерът, който отговаря за социалната политика, не е наясно.

Някои майки дори сложиха лепенки на устите си. Така символично показаха, че не са кресливи и че не искат преговори с него.

Не искаме извинение, искаме оставка

Малко след началото на протеста последва блокада на движението по бул. "Дондуков" за около 2 часа, а част от протестиращите дори се опитаха да пробият полицейския кордон и да влязат в сградата.

Тук пред Министерския съвет се събраха и много граждани, които дойдоха да подкрепят протеста на майките на деца с увреждания.

В България предизвикателство е да си здрав, камо ли да имаш някаква нужда.

Подкрепа към майките изразиха и хора на изкуството.

Петър Писарски - група "Атлас": Подобно отношение към децата ни е нещо, което ме кара да съм бесен.
Ева Тепавичарова - актриса: Аз смятам, че един човек, който е на тази позиция, няма право да се държи по този начин.
Много ме е срам!
Това е дъното! Ние ровим под дъното!

Две петиции в интернет също събират подписи за оставката на Валери Симеонов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха официално Бронзовата къща в София
Откриха официално Бронзовата къща в София
МО започна кампания за набиране на военнослужещи за Българската армия
МО започна кампания за набиране на военнослужещи за Българската армия