НОВИНИ

Валония приема СЕТА с условия

Серия от маратонски преговори между лидерите на белгийските региони доведоха до пробив по отношение на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Противниците на СЕТА, начело с Валония, се пребориха за специален анекс към договора и той тепърва ще трябва да бъде одобрен от регионалните парламенти и от останалите членки на Евросъюза.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:44, 27.10.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Броени часове след отмяната на посещението на канадския премиер Джъстин Трюдо за подписване на СЕТА премиерът на Белгия Шарл Мишел съобщи видимо облекчен, че крахът на продължилите 7 години преговори между Брюксел и Отава е избегнат в последния момент. Той не уточни какво съдържа анексът, но обясни предстоящите процедури.

Шарл Мишел, премиер на Белгия: Има ангажимент регионалните парламенти да се произнесат по новия текст преди полунощ в петък и на базата на тяхното евентуално одобрение ще подпишем споразумението с Канада.

Според белгийските медии победата на Валония се изразява във включването на предпазна клауза за деактивиране на СЕТА с цел защита на местните фермери, както и промени в устройството на арбитражите за търговски спорове между компании и правителства. Анексът трябва да бъде одобрен и от останалите 27 членки на Европейския съюз.

Пол Маниет, премиер на Валония: Отне известно време, но това, което постигнахме, е важно не само за валонците, а за всички европейци. Искаме да защитим гражданите, затова си струваше да се борим, за да бъдем чути.

На фона на протести срещу споразумението в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск обеща да насрочи нова среща на върха с Джъстин Трюдо, но чак след като процесът по одобряването на СЕТА е напълно приключил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска памет събира 150 младежи с български корени
"Българска памет" събира 150 младежи с български корени
Миньорите от Бобов дол получиха ваучери на стойност 80 лева
Миньорите от Бобов дол получиха ваучери на стойност 80 лева