НОВИНИ

От специалния ни пратеник: Виена празнува победата на Ван дер Белен

Независимият Александер Ван дер Белен печели президентските избори в Австрия. Кандидатът на крайната десница Норберт Хофер призна поражението си. Австрия няма да бъде първата страна в съвременна Европа с крайнодесен държавен глава. Виена празнува, улиците и кафенетата са пълни с хора, каза специалният ни пратеник Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
23:20, 04.12.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

На пресконференция в двореца Хофбург Ван дер Белен изрази желанието си след време всички австрийци да го чувстват като "своя президент".

От самото начало се борих за ЕС, каза още той.

Цяла Европа въздъхна с облекчение, написа в Туитър германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц поздрави ван дер Белен и написа, че победата му е тежък удар за национализма и антиевропейския популизъм.

Александер Ван дер Белен - избран за президент на Австрия: Няма да е преувеличено ако кажа, че Австрия изпрати червено-бял- червен сигнал като националния ни флаг, сигнал на надежда и промяна към всички столици на Европейския съюз. Ще се опитам да бъда широко скроен, либерален и най-вече проевропейски федерален президент на Република Австрия.
Норберт Хофер - Партия на свободата: Трябва да знаете, че при демокрацията избирателят винаги има право. Така че, нямам проблем. Трябва да видя нещата такива, каквито са. Не,не, Австрия не е разделена. С господин ван дер Белен си стиснахме и бих искал да призова моите избиратели да подкрепят новия президент.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Матео Ренци понесе поражение на референдума
Матео Ренци понесе поражение на референдума
Матео Ренци ще направи обръщение след края на гласуването на референдума
Матео Ренци ще направи обръщение след края на гласуването на референдума