НОВИНИ

Кой е Александър ван дер Белен?

Александър ван дер Белен води с 51,68 процента от гласовете, без да се отчитат бюлетините, подадени по пощата.На пресконференция в двореца Хофбург той изрази желанието си след време всички австрийци да го чувстват като "своя президент"."Борих се за Европейския съюз от самото начало", каза Ван дер Белен в първите си коментари след обявяването на първите прогнозни резултати.

александър ван дер белен
bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 04.12.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Кой е Александър ван дер Белен

72-годишният политик е потомък на руснак и естонка, избягали от Съветския съюз в Германия и установили се в крайна сметка в Австрия. Той определя Австрия като своя родина, макар да признава, че е израснал като "дете на имигранти" в алпийската провинция Тирол. Ван дер Белен има зад гърба си близо четвърт век академична кариера като професор по икономика. През 70-те години е членувал в Австрийската социалдемократическа партия и признава, че като младеж е гласувал за Комунистическата партия. В крайна сметка се присъединява към Зелената партия, която по-късно оглавява 11 години - до 2008 година.

Австрийският канцлер Кристиан Керн поздрави Ван дер Белен за победата и изрази увереност, че Австрия ще има президент, който отлично ще я представлява на национално и международно ниво, информира АП.

Председателят на Европейския парламент Марин Шулц определи резултата от изборите като поражение за "антиевропейския, ретрограден популизъм". Той поздрави новоизбрания президент за това, че е спечелил "с ясно проевропейско послание и кампания".

Поздравления отправи и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 60 % е избирателната активност на референдума в Италия
Близо 60 % е избирателната активност на референдума в Италия
Мъж и жена спасиха котка, замръзнала в леда при минус 35 градуса
Мъж и жена спасиха котка, замръзнала в леда при минус 35 градуса