НОВИНИ

Вандал разби прозорците на Софийската синагога

Вандализъм срещу Централната Софийска синагога. В събота следобед мъж счупи прозорците на храма с камъни. В понеделник за проявата беше задържан 35-годишен мъж от столицата като мотивите му се изясняват. От еврейската общност определиха вандализма като "престъпление от омраза".

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:40, 21.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Мъжът идва от отсрещния тротоар. Пресича. Спира се пред синагогата и я обсипва с камъни. Резултатът - счупени прозорци, стъкла по пода на храма. Никой от минувачите не реагира, не възпира неизвестния мъж, нито се обажда в полицията.

София Коен - председател на Централния Израилтянски Духовен Съвет: За съжаление много ясно се вижда, че той идва много целенасочено да извърши точно това действие срещу точно тази сграда и ние няма как да интерпретираме такова нещо другояче освен да го наречем престъпление от омраза. И за съжаление, за нас това е една последица от ширещия се език на омразата в нашето общество, който просто прераства сега във физически действия.

Всичко това се случва в свещения за евреите ден Шабат.

София Коен - председател на Централния Израилтянски Духовен Съвет: За щастие молитвата се е провеждала в по-малката зала, която е в предната част на синагогата, а тук голямата зала е била празна и благодарение на това никой не е пострадал.

Констатацията - това е третото подобно посегателство срещу сгради и членове на еврейската общност за последната година. Днес счупените стъкла на храма бяха подменени.

Главното мюфтийство остро осъди посегателството над Синагогата. В съобщение до медиите оттам отбелязват, че Шабат е специален за израилтяните ден и изразяват безпокойството си от този акт на омраза към малцинствените религиозни общности. В позицията се апелира държавата да осигури безопасността на религиозните общности и спокойно провеждане на молитвите в духовните храмове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте неравенството между бедни и богати в световен мащаб
Расте неравенството между бедни и богати в световен мащаб
Транспортната комисия в ЕП обявява тази вечер позицията си за пакета Мобилност
Транспортната комисия в ЕП обявява тази вечер позицията си за пакета "Мобилност"