НОВИНИ

Инспектираха строежа на метрото

Строителството на третия метродиаметър от метрото тече по график и в края на 2019-а година ще бъдат напълно завършени 12 км. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на строителните дейности на тунела под пл. "Ручей", в която се включи и министърът на транпорта Ивайло Московски.

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 25.11.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Към този момент са изпълнени почти половината дейности от първия етап на третата метролиния.

Над 47% от първите 8 км от третата линия на метрото, която започна да се изгражда миналата година, вече са готови. След като прокопа над 1,7 км от “Красно село” до бул. “България” и бул. “Ив. Гешов”, пробивната машина се подготвя за следващия участък.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Много ключова ще бъде 2018 година за строителството на метрото, защото тогава на практика ще приключим някои от основните дейности и машината трябва в края на годината да излезе на Малък градски театър зад канала и да продължат довършителните дейности.

До края на 2019 г. ще бъдат завършени 12 км от третия лъч - от бул. “Владимир Вазов” до Околовръстния път при Горна Баня, който ще е с 12 метростанции.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Метрото винаги е бил един добър инфраструктурен проект, той изпреварва всички останали проекти именно заради добрата организация.

Инвестицията е на стойност близо 1 млрд. лв, като в нея са включени и 20 нови влака. Очаква се с изграждането му ползите за софиянци да бъдат не само в удобството при пътуването, а и екологични.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: След построяването на този участък от третата линия на метрото очакваме 90 000 тона вредни емисии да спестява София.

Кметът коментира и готвения утре протест с искане за оставката ѝ.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Аз, разбира се, приемам всякакви критики, не сме идеални, винаги, когато се работи, особено с такива мащаби, винаги има и проблеми, но всички сме затова, за да можем да ги преодоляваме и да продължаваме напред, за да продължи развитието на града. Мисля, че за това да се иска оставка за всичко, ми звучи несериозно и политически.

Кметът Фандъкова получи подкрепата и на министър Ивайло Московски, който посочи, че не вижда причина за оставката ѝ.

А иначе по време на инспекцията стана ясно и, че софийското метро е сред 10-те най-успешни проекта в Европа. През последните 10 години са направени 21 км.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабна антитерористична акция след атентата в Египет
Мащабна антитерористична акция след атентата в Египет
Изкъртиха статуята на балерината от фонтана пред Народния театър
Изкъртиха статуята на балерината от фонтана пред Народния театър