Вандалски прояви периодично оставят без ток повече от 2500 семейства в русенското село Николово. За пореден път неизвестни стреляли по електрически стълб и счупили изолатори. Част от щетите са отстранени, но смяната на целия стълб ще стане през по-топлите дни.

Николово, Русе

Хората в село Николово от години се оплакват от непрекъснато спиране на тока - по различно време и с различна продължителност. Даже излязоха на протест заради това. В края на миналата година от електроразпределителното дружество пуснаха в експлоатация нова възлова станция и електроподаването значително се подобрило, казват николовчани. Но пък се появили вандалите, които в рамките на 4 месеца вече втори път стрелят по стълбовете.

Мария Генова - кмет на с. Николово: Това не е да стреляш с пистолет или с пушка по панички, стреляш по съоръжения. И без това народът толкова много е изстрадал, плаща високи сметки, по селата много спира токът, въпреки че се правят някакви опити да се подобряват услугите.

Стълбът, по който е стреляно, се намира в трудно достъпна гориста местност над село Николово. По протежението на електровъздушната мрежа служителите са изсекли просека, за да няма проблеми при вятър. От освободеното пространство обаче са се възползвали неизвестни стрелци. Новият стълб ще струва 1500 лева. Вместо да се подменят амортизираните съоръжения, ще се инвестират пари заради разрушенията от недобросъвестни граждани, коментира Сениха Стоянова.

Сениха Стоянова: Спира - да, и то за доста дълго време. Жалко, че има такива хора, които постъпват по този начин. Не знам защо го правят.

От електроразпределителното дружество са подали жалба до прокуратурата. А хората в Николово се надяват да няма повече посегателства, че да останат пари и за нови инвестиции, за да не им спира токът.