НОВИНИ

Неизвестното за Ванга

Близо 300 хиляди души са гледали снощното предаване "История.bg" посветено на Прорчествата и неизвестното за Ванга. Отричана, възхвалявана. Днес всеки е чувал за нея, но все още има много неща, които остават скрити. За изследванията на чужди учени върху нейното съзнание и отношенията с властта например.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
18:47, 26.01.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
неизвестното ванга

В първите години от управлението на народната република, след 9-ти септември 44-та година, властта се е страхувала от Ванга.

Николай Стоянов - писател: "Понеже беше станала много популярна, властите парвеха опити да спрат посещенията на хората и дори създадоха гранична зона, където се пътуваше с открит лист."
Жени Костадинова: "Точно в тези години 1962-1964 са искали да я интернират, защото са и забранявали да гледа. Тя два пъти е спирана да гледа - 64-а и 74-а година за по-две години."
Николай Стоянов - писател: "Докато в България нещата се обвързваха с идеологически апостолати, руснаците разделяха науката от идеологията и се занимаваха с наука."
Николай Стоянов - писател: "Учени от Русия са идвали за да я изследват на място. Няколко пъти е извеждана извън България."

При едно от тези изследванията Академик Юрий Негрибецкий от Русия стигна до извода, че в главата на Ванга има „сонар”, който прави връзка с информация от миналото, настоящето и бъдещето.

Николай Стоянов - писател: "И даже стига по-нататък. Казва, че това е огромна и страшно силна търсачка тип "Гугъл", която хваща такива информации, които се намират навсякъде в ноосферата и във вакума."
доц. Димитър Попмаринов: "От тази гледна точка, този феномен, който имаме при Ванга не е само при нея и сега има много такива. България е пълна с тях, но просто с нея тогава се е случило така."
Николай Стоянов - писател: "Много от информацията за Ванга днес е извън България. Много изследвания са изнесени, като имам предвид с колко микрофони беше обзаведена къщата й в Петрич, и колко служби са я слушали, тя е изпратени на различни места."
доц. Харалан Александров, социален антрополог: "Няма българин, който да не знае коя е Ванга, който да няма мнение, който да не се развълнува."

Според Харалан Алекснадров, тепърва в обществото ни трябва да се изучи връзката на Ванга с властта на Народната република, която след като не успява да я отрече я прави част от системата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевград наградиха най-добрите писма до Дядо Коледа
В Благоевград наградиха най-добрите писма до Дядо Коледа
Скандалът с продажбата на Химко - Враца
Скандалът с продажбата на "Химко" - Враца